ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

Нека Силата бъде със „Златният Орфей“ това лято – защото на 31 август ще направи опит за завръщане по места, сринати със земята и пресъздадени като дворец на Джаба Хътянина, един от най-прочутите престъпни босове в галактиката. Точно както Империята взриви Татуин, родната планета на Анакин Скайуокър, така и днешният Слънчев бряг не е онзи звезден курорт, а канавка за хулигани от Западна Европа. От Летния театър на „Орфея“ не е останал дори звезден прах. Съборен е толкова отдавна, че като че ли никога не е съществувал – защото дори не помним, че ни липсва.

Сравнението с „Междузвездни войни“ може би ви изглежда нелепо, но големите навалици от зрители и изпълнители за конкурса бяха по същото време, когато публиката се избиваше по кината за билети за звездната сага. И едното, и другото беше шоубизнес и оказваше огромно влияние върху попкултурата – къде локално в естрадна България, къде глобално в Холивудска Америка. Там принцеса бе Лея, а тук – Лили Иванова. Червените принцове на социализма пък размахваха ялово среден пръст зад гърба на Дарт Вейдър от Правец, но си представяха, че са лазерни мечове.

Минаха тези години… Но ето, че и в реинкарнацията им се получи съвпадение. Днес Орфеят търси джедаи да кръстосат сили през август, а няколко месеца по-късно излиза Епизод VII от „Междузвездни войни“.

Хан Соло няма какво да го мислим. Там се чака да падне таванът на боксофиса, приходите от филма с реактивна скорост ще навъртят 1 милиард долара. А у нас империята няма силата да отвърне на удара, че даже и на какъвто и да е удар. Смехотворно е да използваме и думата „империя“, тай като чалгата е в центъра на новата слънчева система на родната музикална сцена. Там се пръкват и бързо изгарят нови и супернови звезди, а познатите ни тунинговани планети ще си се въртят в орбита до безкрая. Край тях за старите ни естрададжии остана да ронят сълзи пред министъра на културата за специална пенсия, ако вече не са предали Богу дух.

И все пак на 31 август стартира Международният фестивал „Златният Орфей“ – сиреч открита е Земя 2.0! В продължение на 3 дни ще се въздига между гипсокартона в курорта. Организират го вдовицата на основателя на форума Генко Генов – Дариана Генова, и… Акционерно дружество „Слънчев бряг“. Онези, които прибраха курорта по време на прехода и погребаха този конкурс, сега обявяват, че ще го реанимират. Същите, които събориха Летния театър, сега съобщават, че ще градят нова концертна зала специално за фестивала – барабар с техниката. Това обещание е досущ като историята с вишните и палмите на хотелиера Ветко Арабаджиев – махат един символ, за да го подменят с кич по свой вкус.

Но дори едни железа да струпат вместо сцена – на българската музика не й трябва палат, за да създаде хит. Тя може да пее и на селския мегдан. Е, на „Слънчев бряг“ хотелите и бутафориите днес са толкова нагъсто, че място за сцена вероятно ще има някъде в покрайнините. Или на плажа.

Не й е нужен брокат на родната музика – необходими са й грижа и уважение, както и държавна политика, не за да им удари едно рамо срещу чалгата, а да създаде условия да изкарват сами парите си. А като има пари, има и спокойствие, както и време да те споходи музата.

Между джедаите, които са събрали на „Орфея“, присъстват немалко доказали се в битка изпълнители – има дори печелили телевизионни конкурси, например първата победителка в „Гласът на България“ Стелияна Христова. Позабравихме я за четири години, откакто грабна победата, защото първото място я остави с празни ръце, не получи кариерата, която очакваше. На „Златният Орфей“ излиза и един от последно участвалите в него – Васил Петров. Георги Станчев също ще си припомни младостта на легендарния форум – той ще излезе в дует с Дичо. Шлагерите от старите ленти на фестивала ще върнат още Кичка Бодурова и Петя Буюклиева. От по-новата ера ще се появят групите „Остава“ и ПИФ, Звезди от „Ахат“, Нора Караиванова…

Общо 25 песни са допуснати до конкурса от комисия, която все още е анонимна за обществеността. Добре ще е в нея не се настанят хотелиерите, за да почувстват ролята си на онези, които поръчват музиката. Новите традиции у нас повеляват спонсорът да каже тежката дума, когато се харчат парите му. Спонсори сигурно са само на думи – защото в случая те надали ще финансират реално „Орфея“, по-вероятно е да дадат безплатно хотелски стаи за артистите. Но и това не е малко, стига им да си повярват, че са меценати в културата.

Фестивалът също няма да получи реално нова концертна зала – по-скоро ще му вдигнат временна конструкция. За да се превърне това скеле в постоянна сцена, акционерите на „Слънчев бряг“ ще искат рентабилни резултати – конкурсът да привлече нови посетители и пари в комплекса. Заплахата да не постигнат исканото, е повече от възможна – понеже един фестивал не е достатъчен, за да върви бизнесът край морето. Както за попмузиката е нужно качествено натрупване, така е и в туризма.

Затова завръщането на „Орфея“ ще бъде хит за едно лято. След това певците ще се приберат по къщите в София и ще заемат удобна позиция – в очакване на следващото камерно участие в някой клуб или да си купят билет за Епизод VII на „Междузвездни войни“.

Площад "Славейков"