По протести на Окръжна прокуратура – Бургас, РДНСК - Югоизточен район - Бургас обяви нищожността на 4 разрешения за строеж в района на къмпинг "Юг" в община Царево, предаде БГНЕС.

Изцяло са възприети аргументите, че разрешенията са издадени при груби нарушения и неспазване на разпоредбите на Конституцията, Закона за устройство на територията, Закона за опазване на околната среда и Закона за Закона за биологичното разнообразие. Освен това, изградените обекти попадат в имот, изключителна държавна собственост. Там допускането на застрояване е незаконосъобразно и противоречащо на Конституцията.

Окръжна прокуратура – Бургас установи, че главният архитект на община Царево Станислав Николов е издал 4 разрешения за строеж. Прокуратурата спря изпълнението им до разглеждането на протестите.

Главният архитект разрешил строеж на "Вилно селище", по което е предвидено изграждането на 16 вилни сгради. Издадено е разрешение и за строеж на "Сезонен хотел", на ресторант и за преустройство и пристройка на обслужващи сгради в заведение обществено хранене, тип бистро.

Установено е наличие на сиви стабилизирани дюни в района на къмпинг "Юг". Разрешенията за строеж са издадени, без да е проведена процедура по оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. Строителството е разрешено и извършено, без да е проведена задължителната процедура. Това предполага наличието на опасност от унищожаване и увреждане на най-близко разположената защитена зона - част от европейска мрежа "Натура 2000".

Последствията от засиленото антропогенно присъствие са предпоставка за преки и косвени негативни въздействия особено върху морските природни местообитания и видове, се казва в мотивите на прокуратурата.

Установената в "Къмпинг Юг" активна плажна ивица, на която се намират подвижни дюни и неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност (сиви дюни), обуславя нищожността на разрешенията за строеж.