На нечовешка жестокост са подложени дърветата в Несебър. Жители на Стария град, които се вдигнаха преди време срещу статута си на паметник на културата, сега водят тиха война срещу растителността, която пречи на бизнеса им. И тъй като стопаните на местните кръчми нямат право да секат дървета, те ги подлагат на изобретателни мъчения до смърт.

Любомир Божинов публикува снимки във Фейсбук, на които виждаме вековен кипарис, около който е поникнал бар „Блейз“ на плажа в морския град. Дървото е опаковано в черен найлон и се бори за живота си, оставено без слънчева светлина. Вместо него собственикът на заведението е предпочел палми – досущ като хотелиера Ветко Арабаджиев, който изкорени японските вишни пред столичния „Кемпински“, за да ги замени с тропически видове. Бизнесменът от Несебър е „засадил“ палмите директно в пясъка край шезлонгите.

„Не съм виждал друг град, в който общинската администрация да се отнася така варварски към растителността – пише Божинов. – Правил съм снимки, писал съм до общината, но нещата продължават и сега. Днес се натъкнах на изключително изобретателен начин да се унищожи вековен кипарис на южния плаж, без да се попада под ударите на закона. Дървото ронело иглички върху четири от масите на бизнесмена и му гонело клиентите. Миналата година се опитал да го унищожи с нафта, но не успял. Тази година – с разрешение на някакъв навярно корумпиран служител – го е облякъл с черен найлон. Колко мислите ще издържи този кипарис в пълна тъмнина и нагряван от слънцето до 60-70 градуса? Подобни хитри способи се виждат навсякъде в града.“

Божинов е публикувал серия от снимки, на които е видно, че растителността в Несебър е подложена на инквизиция от местните бизнесмени – основите на дървесните стволове са затрупани с каменна настилка или ги циментират, за да не прониква влага до корените им и да изсъхнат. Другаде пък клоните им са изсичани, за да не могат да се хранят чрез листата. Така след време отново ще изсъхнат и вече няма да има пречка пред изсичането им, за да бъде постигната заветната цел – допълнителна маса и столове за туристите.

„Гигантски дървета са устояли през вековете, но не можаха да устоят на мутризацията – пардон, на урбанизацията, на корупцията и партизанщината“, пише Божинов.

„Площад Славейков“ подаде сигнал за опакованото дърво в Община Несебър. Очакваме тяхната реакция.

Кадри от мъчението на кипариса в Несебър:

Nesebar2-a

Nesebar3-a

Nesebar4-a

Nesebar2

По-късно кипарисът беше освободен. Инспектори, пратени от местната община след появата на снимките с опакованото дърво, не успяха обаче да глобят никого. Защото малко преди да пристигнат, черното покривало е било свалено. 

След сигнал, подаден от „Площад Славейков“ до Община Несебър, от кметството обясниха, че проблемът е отстранен. Но отказаха да разкрият кой е собственикът на заведението, изнамерил начин да убие дървото, защото има забрана да го отсече. Очевидно на мъчителя ще му се размине – за разлика от хотелиера Ветко Арабаджиев, на когото от столичния район „Лозенец“ обявиха, че ще наложат максималната глоба от 50 хил. лв. за това, че изкорени японските вишни пред „Кемпински“ („Маринела“).

Под заплахата да бъдат глобени, между заведенията на плажа пламна война кой е опаковал дървото. От бар „Блейз“, чиято табела се вижда на снимките на Любомир Божинов, излязоха с „изявление“ на страницата си във Фейсбук. Запазваме „оригиналния“ му правопис:

„Здравей те,искам да направя пояснение към ваши снимки….Дървото което сте снимали опаковано с найлон се намира и е опаковано от собствениците на ресторант FUZION https://www.facebook.com/restaurant.and.beach ……На вашите снимки се вижда надписа на бара до ресторант FUZION.Който няма нищо общо с това действие и безумие…BLAZE BEAHC BAR се дистанцира и подкрепя това безумие да бъде премахнато и ще съдейства това да се случи днес……..“

Blase3

От „Фюжън“ съответно отговориха на своята страница в социалната мрежа. Публикуваме позицията им също с реалния правопис:

„Скъпи клиенти,приятели и зложелатели.Моля ви преди да пишете,коментирате,оправдавате и нападате проверявайте нещата,уверявайте се сами,вместо да се поддавате на манипулации.Ако всички бяхме така загрижени за цялата флора и фауна във нашата държава,нещата щяха да са много,ама много по добре!!!В държавата ни е пълен хаос във всяка една сфера,проблемът ни е огромен,а не в едно дърво,което всъщност си е живо и здраво!!!Желая ви лек и успешен ден!!!Бъдете здрави! Очакваме ви!“

Хаосът в държавата е голям, затова тревогите ни за живота на едно дърво са неоснователни…, твърдят бизнесмените на плажа! Затова – да стягаме багажа и право в ресторант „Фюжън“ в Несебър, там сервират спокойствие до смърт, без борови иглички.

площад "Славейков"