Около 150 души се събраха тази сутрин пред Народното събрание в протест срещу новият вариант на съдебна реформа на ДПС, който те виждат като подмяна на истинската, и се притесняват да не бъде приет компромисно от управляващите.

Протестиращите посрещаха депутатите със залп от домати, скандирания и плакатите на Протесна мрежа #160от240. Доматите обаче бързо свършиха, а десетките полицаи, направили жива верига на задния вход откъм катедралата "Св. Александър Невски" укротиха страстите с присъствието си. Продължиха обичайните скандирания срещу ДПС, както и призиви "Оставка!" и "Лустрация!".

Ключови бяха и призивите към Реформаторския блок и Радан Кънев да не се "огъват". 

А възможните съучастници в подмяната са "Борисов - Буда, Местан - агент Павел, и Първанов - агент Гоце".

За удоволствие на протеста при тях излезе Мартин Димитров от РБ. Някои не го разпознаха, но други бързо ги информираха. Той изслуша исканията им, и каза кратко:

"За това се борим"

Изненадващо, контрапротестът се оказа далеч по-многоброен, наброяващ близо 300 души, много от които на ученическа възраст. От другата страна на парламента, до паметника на Цар Освободител, те не бяха в настроение за скандирания. Вместо това организаторите от "ПланБ", които от другата страна наричаха на подигравка "Планът Борисов", бяха раздали множество дудуци и вувузели на събраните младежи. Шумотевицата трудно им позволяваше да се чуват помежду си, посланията останаха само на плакатите.

Новината - контрапротестърите са си направили домашното и вече знаят кой е Христо Иванов. Поне тези, които смееха да говоря с журналисти. Повечето бягаха от микрофони, камери, криеха се зад плакатите и отказваха да говорят.

"Не ни дават да говорим," каза пред Клуб Z 18-годишно момче. 

"Кой не ви дава?"

"Еми, ние тука сме с приятели, аз съм дошъл с него, той е дошъл с друг приятел, и така."

"А кой не ви дава да говорите? Защо сте тук?"

"Е какво да правим?"

Двама 15-годишни също знаеха министъра, посмяха и да говорят. Но нямаха много какво да кажат:

"Тук сме, защото нямаме какво друго да правим."

Все пак някои посмяха да коментират и протестните си действия. Костов е лош, Христо Иванов, Радан Кънев и Реформаторите са на Костов, значи са лоши - това е формулата.

"Хубав плакат, но нали знаете, че Че Гевара е ляв, а тези двамата са десни..."
"Кво?"
"Абе, тоя е репортер."

Най-дисциплинирани се оказаха няколкото хлапета с вид на 12-годишни. В момента, в който някой им посочваше репортер, го избягваше като чумата. А момчетата с фанелки "ПланБ" осигуряваха тази информация постоянно - сочат и викат - "Този е репортер, не говорете."