Тема №1 за деня - съдебната реформа и нужните за нея конституционни промени. Парламентът ще гласува в петък предложенията за разделяне на ВСС, дали вотът да е явен и дали съдии и прокурори да имат отделно кадруване. За това гласуване обаче са нужни 160 депутати, а управляващата коалиция няма толкова.

Тема №2 за същия ден - промените в Закона за гражданското участие - или на по-груб език, ще имаме ли работеща система за референдуми или не. 

Тези две теми се оказаха необяснимо свързани. Ето една кратка хронология на събитията от деня:

10 ч - започват преговорите между премиера Бойко Борисов, лидера на ДПС Лютви Местан и лидера на ДСБ Радан Кънев за конституционните промени, необходими за съдебната реформа.

11 ч - започва извънредното заседание. Втора точка са промените в Закона за участието на гражданите в самоуправлението и местната власт.

12,20 ч - Борисов, Местан и Кънев приключват разговора си. Въпреки все още твърдия отказ на ДПС да подкрепи промените, премиерът говори оптимистично - ще има още преговори, вече има точки, които обединяват всички. Кънев е лаконичен: "Нямаме съгласие". Местан предлага компромис - ВСС се разделя, но двете колегии да решават назначенията на общ пленум. Което всъщност запазва досегашния превес в ръководенето на съдебната власт.

12, 30 ч - приключва първата част от обсъжданията за референдума. Въпреки възраженията на ДПС, гласуват се нужните подписи за иницииране да паднат от 500 000 на 400 000.

12,50 ч - започват обсъжданията на най-важната точка от Закона за прякото участие на гражданите - дали да се свали прагът на гласували, при който референдумът ще е валиден. ДПС отново са ясно против, срещу тях обаче излизат и БСП, и Реформаторите.

14,10 ч - Данаил Кирилов от ГЕРБ - шеф на правната комисия, прави някакъв жест към Анна Александрова в пленарната зала. Тя излиза на трибуна и оттегля предложението на ГЕРБ, единственото останало за намаляване на прага за референдума на 40%. Налага се обаче гласуване, защото има редакция на комисията.

14,15 ч - ГЕРБ изненадващо и без никакво обяснение гласуват "въздържал се" за собственото си предложение. ДПС очаквано гласуват "против", както и повечето от БСП и Патриотите.  Прагът за референдума остава досегашния - толкова, колкото са гласували на последните парламентарни избори.

15:30 - Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ, обяснява въздържанието на партията си с безумния довод: "вижте какво стана в Гърция".

"Какво се случва?, е леко объркан Петър Славов от Реформаторския блок, всичко говори за някаква сделка".

Какво означа сегашният праг на референдума? Нека вземем пример с предстоящите местни избори и вероятният вързан за тях референдум. Според закона, който днес ГЕРБ отказаха да променят, за да бъде народното допитване валидно, трябва да гласуват 48,66% от българските гласоподаватели, или 3 501 269 граждани с право на глас. На последния референдум през 2013 г гласуваха 20,22%, или 1 405 463 граждани. 

НС днес все пак прие референдумът и местните избори да се проведат в един ден. А последните местни избори, през 2011 г., имаха прекрасната за родината ни активност от 54,2%. Практиката обаче показва, че да гласуват за референдум толкова, колкото за кмет и общински съветник, е практически невъзможно.

Днес  ГЕРБ, видимо без знанието на партньорите си, направи някаква сделка - замени една възможност за по-работещ референдум за ...нещо. Може би за успешни промени в конституцията, които да са първа стъпка към съдебната реформа. Но дали е достатъчно?..

Защото тук не става въпрос просто за един неуспешен проектозакон, а и за пари. Референдумът за АЕЦ Белене ни струваше 15 млн. лева. Провеждането на сегашния ще излезе по-евтино, твърдят някои, защото е едновременно с местните избори. При всички положения обаче сумата ще бъде осемцифрена. 

Затова, наесен - когато дойдат избори, и отидете да изберете своя кмет - не пропускайте референдума. Ако не искате да отговаряте, напишете едно "За референдума" отгоре, невалидните бюлетини се броят за активност. Така можем да покажем, че не ни харесват сделките под масата и въпреки нечие желание референдумът да бъде убит, ние още мърдаме...