Гърция би могла да получи облекчения по заема си в рамките на месеци, ако кредиторите потвърдят, че има напредък по обещаните икономически реформи.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в интервю пред телевизия А Ер Де, предаде АФП.

Тя обаче допълни, че "класически" облекчения за намаляване на дълга няма да бъдат допуснати. Възможните мерки са единствено удължаване на падежа и намаляване на лихвените проценти.

"Гърция вече е получавала облекчения. Имахме доброволно съкращаване на дълга към частните кредитори през 2012 г., удължихме матуритети, намалихме лихвените проценти. Сега отново можем да мислим за такива възможности, стига да започне успешно изпълнението на спасителната програма", каза Меркел.

До края на деня днес Гърция ще изплати 6,8 милиарда евро на кредиторите си от Международния валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и централните банки на страните от еврозоната. Новината съобщи агенция Блумбърг, като се позова на анонимен източник.

Става дума за плащане на 4,2 милиарда евро на ЕЦБ и на две просрочени плащания към МВФ (2 милиарда) и покриване на задължения към централните банки. Това обслужване на задължения от страна на Атина стана възможно, след като миналата седмица бе одобрен спешен "мостови заем" от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) в размер от 7.16 милиарда евро.