Френският пилот от Формула 1 Жул Бианки почина рано тази сутрин.

25-годишният състезател 9 месеца бе в кома, след като получи тежка черепно-мозъчна травма през октомври 2014-а при инцидент за Гран При на Япония на пистата "Сузука".

"С голяма мъка съобщаваме, че Жул си отиде от този свят през нощта, се казва в съобщение на семейството. - Той се бори до последно, но битката му приключи. Болката ни е огромна и неописуема. Благодарим на персонала на болницата в Ница, който се грижеше за него с любов. Благодарим и на лекарите в Япония, които поеха грижите за него веднага след инцидента на 5 октомври. Благодарим на всички колеги на Жул, феновете и всеки, който демонстрира своята загриженост в последните месеци."

В понеделник бащата на пилота съобщи пред пресата, че шансовете на сина му да се възстанови стават все по-малки и той вече губи надежда.

През 2011 г. Бианки става тестпилот за "Ферари", а през 2013 г. дебютира във Формула 1 с руския отбора "Маруся". Преди това французинът кара във Формула Рено 3.5, сериите GP2 и Формула 3.

В края на Гран При на Япония на 5 октомври Бианки излетя от мократа писта и се вряза в трактор, който вдигаше болида на Адриан Сутил. Състезанието беше прекратено. Той получи тежка мозъчна травма и претърпя незабавна операция в Япония, а през ноември бе преместен в клиника в Ница. Жул така и не дойде в съзнание.

Съболезнования изказват пилоти, шефове и отбори от Формула 1.