Гръцкият премиер Алексис Ципрас в петък късно вечерта отстрани непокорните министри от правителството си, които в сряда срещу четвъртък гласуваха против реформите, изисквани от международните кредитори в замяна на спасителната сделка, съобщи "Ройтерс".

Ципрас успя все пак да си осигури подкрепата на парламента за споразумението с кредиторите след инфарктни обсъждания. Това обаче раздели СИРИЗА на два лагера. Формално парламентарната група е цяла, защото депутатите, гласували с "не", отказват да напуснат парламента, а и премиерът реши да не ги изключва. Около 30 депутатите от упавляващата партия се противопоставиха на споразумението с международните кредитори.

Министърът на труда Панос Скурлетис ще замени министъра на енергетиката Панайотис Лафазанис, който е един от най-големите бунтовници в СИРИЗА. На мястото на Скулетис е назначен досегашният зам.-министър на административната реорганизация Йоргос Катругалос. Извън правителството се оказват и зам.-министрите на социалното осигуряване Димитрис Стратулис и зам.-министърът на отбраната Костас Исихос, които също се противопоставиха на споразумението с кредиторите. 

Трифон Александрис става заместник-министър на финансите на мястото на Надя Валавани.

Независимите гърци получават още едно място в кабинета – на зам.-министъра на социалното осигуряване. На поста беше назначен актьорът Павлос Хайкалис.

С решение на премиера се създава и специална комисия за борба с корупцията, която ще се ръководи от държавния министър Панайотис Николудис.

В комисията ще участват отговорният за държавните приходи зам.-министър на финансите Трифон Алексиадис, зам.-министърът на вътрешните работи и административната реорганизация Павлос Полакис, зам.-министърът на правосъдието Димитрис Папангелопулос и зам.-министърът, който е натоварен с координацията на работата на правителството Теренс Куик (член на Независимите гърци).