Главният прокурор Сотир Цацаров и министърът на правосъдието Христо Иванов дадоха безпрецедентен "брифинг на помирението" на крак на влизане във Висшия съдебен съвет. Това стана, след като, както Клуб Z писа, отвън се събраха два протеста - един в подкрепа и един за оставка на Христо Иванов.

Правосъдният министър нарече уличните протести свещено право, но каза, че не можем да си позволим това да стопира реформите, защото "сме я докарали донякъде". Той призова тези, които го подкрепят, да се успокоят и те се разотидоха.

- Не можем да си позволим заради някакви грешки... Аз правя грешки... - каза Иванов.
- ... И аз правя грешки - включи се миролюбиво Цацаров.

И двамата направиха реверанси към другия, като обвинител № 1 призна, че е съгласен дори критикуваните от него промени в Конституцията да минат на първо четене до края на месеца, а после да се шлифоват. На свой ред Иванов отговори, че дори не е чул стъпките, които по-рано пред журналисти предложи главният прокурор, защто е влязъл по-късно, но отсега е убеден, че ги подкрепя. Той изреди сред нещата за ремонти и теми като съвещателния му глас в бъдещ ВСС, който е съгласен да отпадне и който нарече недомслица, както и теми като сградния фонд на съдилищата, за което Цацаров го критикува при всяка отдала му се възможност.

Преди това главният прокурор каза, че се вдига знамето "Реформа" и се вдига знамета "Който не ни одобрява, не иска реформа". Според него обаче трябва да се отстрани популизмът от законовите промени и да се работи на експертно ниво от подготвени учени, членове на Върховна касационна прокуратура, върховните съдилища и министерството на правосъдието.

- Извинявайте, ако се седне на една маса и се работи от експерти, те ще произведат един експертен продкт. И това министерство ги има, и при нас ги има, и във Варховния съд ги има. Оттам нататък нещата ще са в ръцете на народните представители - каза Цааров.

- Критиките, които г-н Цацаров ги има към Конститузцията - експертно технически, в огромната част ги споделям - включи се и Иванов.

 

 

Да свалим томахавките и да извадим писалките.
Вие свалихте ли я.
- Аз никога не съм я вадил, аз си я нося. 
- Е аз понеже нося само писалка, я вадя - 

 

 

Протести срещу "Рефопма - да " Христо Иванов - не" и плакати срещу член на Съвета Калин 

Калпакчиев, който е един от най-ревностните привърженици на реформата такава, кквато я предлагат 

реформаторите.
Едната група посрещна идването на Христо Иванов с аплодсменти, а на Ццаров - само след няколко 

минути с "Уууу"... Другата група реагира точно противоположно.