Нека президентът Барак Обама да прати всички 535-ма американски сенатори и представители да потвърдят, че не произвеждаме антракс, заяви чрез държавната си медия Северна Корея. Поредното безумно съобщение от тоталитарната държава дойде след обвинения, че страната произвежда опасната бактерия в завод за пестициди.

Мелиса Хенъм от Центъра за изследване на неразпространение "Джеймс Мартин" публикува преди дни анализ, който посочва възможна двойна употреба на пхенянския Биотехнологичен институт. Основната му работа е производство на пестициди, но според Хенъм, там има възможност за производство на биологични оръжия, като бактерията Бациликус Антрасис, която предизвиква смъртоносната болест антракс, известна у нас и като синя пъпка.

Южнокорейската агенция Йонхап съобщава, че тяхната съседка отрича предположението, и настоява Вашингтон да потвърди твърденията директно.

"Чрез тази възможност, американските представители на властта могат да видят сами впечатляващото състояние на Пхенянския Биотехнологичен институт, който е надминал високите технологии, заяви говорител на Северна Корея. - Те могат сами да видят какво представлява общество, което гарантира човешките права."

Северна Корея е на дъното на много класации за човешки права. В други отговорните организации просто създават отделна категория за нарушенията, които са обичайни в тоталитарната държава.

Учудваща обаче не е поредната проява на особено чувство за хумор от страна на държавната медия на Северна Корея, а реакцията на нейната демократична съседка. Южнокорейският вестник Кюнхян Синмун се изказа неутрално, като заяви, че Северна Корея е против политиката на САЩ, и твърди, че опитите на Вашингтон да обяви Пхенян за спонсор на терористи, рушител на човешките права и производител на биологични оръжия са заговор да се засилят санкциите върху азиатската държава.

Северна и Южна Корея са все още официално във война, макар да спазват примирие от 1953 г.