Голямото и важно решение за Гърция ще бъде взето в събота на среща на финансовите министри от Еврозоната, обяви шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Трябва да разгледаме подробно новото предложение на Гърция и да преценим добро ли е и дали трябва да се добави нещо към него, уточни той.

Така или иначе в събота трябва да вземем голямо решение, повтори той. А в неделя се събират на извънредно заседание лидерите на Европейския съюз, за да одобрят или отхвърлят сделката с Гърция.

По гръцкото предложение денс ще разсъждават по телефона шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, шефът на Европейската централна банка Марио Драги, началничката на Международния валутен фонд Кристин Лагард и Йерун Дейселблум.

Засега единствен от лидерите на Европа френският президент Франсоа Оланд подкрепи новия план на Атина. Според него той давал добра основа за компромисно споразумение между Гърция и Еврозоната.

Доходността по гръцките, италиански, испанските и португалските облигации на международните финансови пазари падна, което е показател за намаляваща опасност от провал и излизане на Гърция от Еврозоната.

Гръцката доходност падна с 355.6 базисни точки (3,556 процентни пункта) до 13,38%. Доходността от италианските десетгодишни облигации слезе с 10 базисни точки, по испанските – с 13 базиснин точки и по португалските – със 17 базисни точки.