Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Малко преди 22 часа снощи международните кредитори получиха гръцките предложения, с които на практика премиерът Ципрас приема всички искания на ЕС, МВФ и ЕЦБ, пише френското издание "Монд".

С този документ от 13 страници, озаглавен "Приоритетни действия и ангажименти", на практика Гърция се ангажира да изпълни почти всички искани мерки на международните кредитори, предложения на 26 юни. Тогава Ципрас ги отхвърли и свика референдум на 5 юли, на който гръцките граждани гласуваха против нови ограничения за тях и икономиката.

Вчера обаче правителството се отметна от обещанията си и в замяна на новите усилия поска 53,5 млрд. евро финансиране, за да може да покрие задълженията си по дълга до 2018 г. С този план Гърция иска да се намери решение за огромния си публичен дълг от близо 180% от БВП , както и да осигури 35 млрд. евро, предназначени за растеж.

Още днес гръцкият парламент трябва да се произнесе по отношение на този план и да позволи или да забрани на правителството на преговаря за новия пакет от реформи. Дебатите започват в 14 часа българско време.

Предложените реформи от Атина ще бъдат анализирани още днес от международните кредитори, за да може да бъдат предложени на Еврогрупата, преди заседанието им утре и преди срещата на върха на 28-те държави от ЕС в неделя.

Гърция иска нов спасителен пакет в размер на 53,5 милиарда евро. Предложенията за реформи включват 23 процента ДДС за ресторантите и кетъринга и 13% за хотелите и увеличение на корпоративния данък през 2015 г. 

Отпадат и много от т.нар. ранни пенсионирания. Гърците вече ще се пенсионират на 67 г. при 40 години трудов стаж. Вдигането на възрастта ще расте постепенно до 2022 година.

Ще бъде премахната и привилегията, действаща от много години, за туризма на островите. Досега там ДДС бе с 30 на сто по-малко от основната ставка в териториалната част на страната.

Размразява се и приватизацията на летищата и пристанищата на Пирея и Солун. Ципрас лично спря този процес щом дойде на власт през януари т.г.

А вчера канцлерката Меркел обяви, че и един цент няма да бъде опростен от дълга на Гърция. А премиерът се кълнеше, че ще постигне "подстригване" на задълженията.

Направени са и редица други отстъпки, които напълно обесмислят референдума от 5 юли. 

Така че скоро може са се очаква и катапултиране на Ципрас, прогнозират много гръцки и европейски коментатори.

Ключови думи

Коментари

zakkwylde

Закономерната следваща стъпка е Ципрас да подаде оставка и да заминава в небитието заедно с неговата Сириза.

Може би ще му разрешат и занапред да ходи без вратовръзка. И, ако иска, да си вземе Кабакчиев да му лъска обувките.

Петър

Проблемът е, че не се знае дали някой ще повярва на тези обещания. Ами, ако след Ципрас, дойде друг Ципрас, който каже, аз не съм стария Ципрас и не мога да изпълня това с което той се е ангажирал?

Засто руцахме забетата?

защо

защо да е капитулация, това е просто жерналистички крясъци. Просто Гърция и Брюксел ще се разберат. Това е. А това е НАЙ-ДОБРАТА НОВИНА за ЕС, Гърция и България.

Референдумът не може да бъде обезсмислен, тъй като в него никога не е имало смисъл.

cos

Така си мислите, но те ще вземат парите и ще имитират промени. Комунистите в шикалкавенето и лъжите много ги бива.

!!!

Имаше една стара добра практика на Световната банка. Договорираният заем се отпуска на траншове. На всеки три месеца малка група експерти на банката проверяват какво от обещаното е свършил кредитополучателя. И чак тогава му отпускат следващата порция пари. ВС да го приложи този похват, че гърците съвсем "ерудирано" и "интелигентно" ще забият ножа на Малкия Минотавър. Варуфакис замина да оригиналничи при Големия Минотавър, но такива като него в Гърция - бол.

Пише се "договорен" заем, а не "договориран". Коренът е глаголът "говоря", не "говорирам".

cos

Те вече знаят как да фалшифицират документи за да излезе, че правят нещо. Нали така са успявали да лъжат през целия период на натрупване на дълга. Ще го направят пак още по-рафинирано. Защо съм сигурен - Това е тяхното мислене и не могат, а и не искат да излязат от него.

Деян

Вижте джуката на Ципрас. Излязла му е страшница. Ами, то си е за страх работата. Едно е с апломб да говориш на хората как ако те изберат няма как да не прокопсат. Но прокопсия ей така, за угодата на Ципрас няма. Като няма прокопсия, нека плюят в тази орисия. И най-паче в сурата на този поклонник на другаря Че.

Варуфакис

Къде е кир Кабакциев?

denim58

Защо така, където има социалисти на власт, резултатите винаги са - криза, фалит на банки, дългове и неизпълними, ненормални обещания?!Ципрас, най-невъзмутимо си фалира държавата! Идиот - vlákas...

Развеселен

Шефа им рече, хайде де, Пари нема действайте

Кабакчиев

Е, добре, де, ама нали тия мързеливи и нахални гърци щяха да бъдат изритани от еврозоната, от ЕС и от къде ли не още?!? Нали тая гадна комунистическа Сириза щеше да колабира за ден-два и т.н. Сега изведнъж се оказва, че хммм, ама то май няма баш тъй да стане тая работа. Четете кви ги пишехте до онзи ден, че и до днес, бе, алоооу, а сега ... Яяяяя, кво стана то? Питайте що така глезят гърците, питайте! Ха-ха-ха!

Кабакчиев, ти си известен нахал и активен списувател бетер Чолака. 1. Точно ти твърдеше, че ЕС ще клекне, защото Европа не може без Гърция; 2. Засега има само гръцко предложение, което още не е одобрено от гръцкия парламент; 3. По европейската процедура има няколко стъпки, за да се одобри гръцкото предложение (комисии, парламенти) 4. Накратко -засега има корен "говоря". Има още път до корен"договор". 5. И последно - не ти се отдава логичното мислене. В което няма лошо - отдай се на Дачков. При него ти е хубаво.

Кабакчиев

Тъй тъй. То и OXI-то щеше да се продъни, а ква стана тя? Нахал съм. Към и за нахалите. А да попитам: за к'во си говорят, ако целта е да няма договор? Ще има, ще имааа ... Напротив, особено съм силен в логиката. И споко, бе! След това пак ще можете да си оплювате гърците кооолкото си искате! Никой няма да ви пречи.

кебапчиев

Тя каква стана..хем гърците приеха всички условия на ЕС ,МВФ и ЕЦБ,хем преди това си фалираха банките и дадоха още няколко милиона за кух референдум.. Абе с две думи-комунистическа работа-комунизмът свършва,щом свършат парите на лошите капиталисти.

хахах

Срещу 1% промяна на данъците нови 50млрд за Гърция егати капитулацията , БОйко да вземе и той да капитулира едни 50 млрд така и така и тия дето взе не можем да върнем .......

Кабакчиев

Хо-хо-хо! Путин казал, че Гърция не е искала пари от Русия. Не е вярно, бе! Бг-десноглавците откога обясняват авторитетно как Сириза са руски платени подлоги.

1300 години млякото ни беше прекрасно като влязохме в европейския съюз се оказа негодно за тяйните стандарти убиха ни икономиката това ще направят и с гърците.

Еримеев

В САЩ гръцкото сирене в Бъчви е едно от най-качествените и скъпи сирена.

Кюфтакис

Гърците пак се оправиха! Можем само да си мечтаем за гръцката криза.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.