Малко преди 22 часа снощи международните кредитори получиха гръцките предложения, с които на практика премиерът Ципрас приема всички искания на ЕС, МВФ и ЕЦБ, пише френското издание "Монд".

С този документ от 13 страници, озаглавен "Приоритетни действия и ангажименти", на практика Гърция се ангажира да изпълни почти всички искани мерки на международните кредитори, предложения на 26 юни. Тогава Ципрас ги отхвърли и свика референдум на 5 юли, на който гръцките граждани гласуваха против нови ограничения за тях и икономиката.

Вчера обаче правителството се отметна от обещанията си и в замяна на новите усилия поска 53,5 млрд. евро финансиране, за да може да покрие задълженията си по дълга до 2018 г. С този план Гърция иска да се намери решение за огромния си публичен дълг от близо 180% от БВП , както и да осигури 35 млрд. евро, предназначени за растеж.

Още днес гръцкият парламент трябва да се произнесе по отношение на този план и да позволи или да забрани на правителството на преговаря за новия пакет от реформи. Дебатите започват в 14 часа българско време.

Предложените реформи от Атина ще бъдат анализирани още днес от международните кредитори, за да може да бъдат предложени на Еврогрупата, преди заседанието им утре и преди срещата на върха на 28-те държави от ЕС в неделя.

Гърция иска нов спасителен пакет в размер на 53,5 милиарда евро. Предложенията за реформи включват 23 процента ДДС за ресторантите и кетъринга и 13% за хотелите и увеличение на корпоративния данък през 2015 г. 

Отпадат и много от т.нар. ранни пенсионирания. Гърците вече ще се пенсионират на 67 г. при 40 години трудов стаж. Вдигането на възрастта ще расте постепенно до 2022 година.

Ще бъде премахната и привилегията, действаща от много години, за туризма на островите. Досега там ДДС бе с 30 на сто по-малко от основната ставка в териториалната част на страната.

Размразява се и приватизацията на летищата и пристанищата на Пирея и Солун. Ципрас лично спря този процес щом дойде на власт през януари т.г.

А вчера канцлерката Меркел обяви, че и един цент няма да бъде опростен от дълга на Гърция. А премиерът се кълнеше, че ще постигне "подстригване" на задълженията.

Направени са и редица други отстъпки, които напълно обесмислят референдума от 5 юли. 

Така че скоро може са се очаква и катапултиране на Ципрас, прогнозират много гръцки и европейски коментатори.