Председателят на Европейския съвет Доналд Туск днес призова гръцкото правителство и кредиторите да направят реалистични предложения за споразумение, което да запази членството на страната в Еврозоната. 

В същото време лидерите на две гръцки опозиционни партии имаха насрочени срещи с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в очевидни приготовления да се осигури политическа подкрепа за евентуалното споразумение вътре в страната.

"Току-що говорих с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас. Надявам се, че днес ще получим конкретни и реалистични предложения за реформи от Атина", каза Туск след среща с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, чиято страна пое шестмесечното ротационно председателство на ЕС до края на тази година.

"Ако това се случи, ще ни трябват също успоредни предложения от кредиторите. На реалистично предложение от Гърция трябва да бъде отговорено с еднакво реалистично предложение за платимост на дълга от кредиторите", подчерта Туск.

"Само тогава ще имаме ситуация без губещи. Иначе ще продължим летаргичния танц, който танцувахме през последните пет месеца".

Туск подчерта, че предлагането на помощ за Гърция "не може да бъде оправдание за грешна икономическа философия", която по думите му е главният източник на кризата.

Той си послужи с латинската максима: "Magnum vectigal est parsimonia" ("Най-големият приход е спестеният разход").

В същото време Европейската комисия съобщи, че нейният председател Жан-Клод Юнкер днес и утре ще приеме лидерите на две опозиционни парти - дясноцентристката "Нова демокрация" и либералната "Потами". 

Говорителят на Комисията Маргаритис Схинас отказа да съобщи подробности за разговорите, но беше очевидно, че Брюксел посредничи евентуално споразумение с кредиторите да получи достатъчна подкрепа в гръцкия парламент, ако лявото крило на управляващата СИРИЗА отново се обяви против него.

Кредиторите - държавите от Еврозоната, Европейската централна банка и МВФ - настояват за увеличения на данъка върху добавената стойност, реформи на пенсионната система и на трудовия пазар, които Ципрас обеща да не прави. Алтернативата им обаче може да се окаже провал на преговорите, липса на нова спасителна програма и изпадане на Гърция от общата валута.

Цитираните институции посочиха още, че заради втората седмица капиталов контрол и липсата на реформи икономическото състояние на Гърция се е влошило и сега тя ще трябва да направи по-големи фискални усилия отколкото исканите от нея преди референдума на 5 юли. Страната очаква 3 процента икономически спад тази година вместо 0,5 на сто икономически растеж прогнозиран по-рано.

В същото време от началото на преговорите през февруари Атина настоява за ново облекчаване на гръцкия дълг след "подстригването" му със 107 милиарда евро през 2012 година и разсрочването на плащанията по него с десет години. Досегашната позиция на кредиторите беше, че за дългови облекчения може да преговарят, само след като Гърция приеме и приложи нова програма за бюджетни икономии и реформи. 

Крайният срок Гърция да представи пред Европейската комисия последното си предложение е днес в полунощ. Заедно с него Комисията и ЕЦБ трябва да направят оценка за състоянието на дълга ѝ и финансовите ѝ нужди и да го представят пред Управителния съвет на спасителния фонд на Еврозоната, Европейския механизъм за стабилност, пред който страната кандидатства за нова тригодишна помощна програма.

Институциите ще докладват оценката си за предложенията пред финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата), които се събират в събота. Те ще предложат становище по тях на среща на върха на Еврозоната, която е насрочена успоредно с извънредна среща на върха на ЕС в пълен формат в неделя. От нея се очаква окончателно решение за съдбата на дотук петгодишните усилия Гърция да остане в еврото.