Могат ли да се съберат 160 от 240-те народни представители, нужни, за да се промени Конституцията за старта на съдебната реформа? Докато управляващите си задават този въпрос в Народното събрание, пред сградата членове на #ПротестнаМрежа, въоръжени с плакат и камера, се опитаха да потърсят народните представители, готови да застанат твърдо зад промените, и да ги снимат - един по един.

Акцията тече вече втори ден. Вчера обаче са успели да поставят пред камерата си шепа депутати, основно Реформатори, за които съдебната реформа е част от програмата им. Снимащият Виктор Димчев каза, че основната цел е да се предизвика диалог и повече обсъждане на проблема, а не непременно да се съберат на камера 160 души.

Днес успехът им бе смесен. Макар липсата на кворум да забави заседанието с 15 минути, след това всички 136 депутати се заковаха за дълго на скамейките. Докато чакаха, протестърите намериха първия подкрепящ недвусмислено промяната на Конституцията - кучето Рони на полицаите, охраняващи парламента.

Повечето депутати подминаваха девойката с плаката и младежа с камерата, някои с махане на пръст, други - с каменна физиономия. 

Бившият депутат от Патриотичния фронт Велизар Енчев с готовност се заговори с тях макар и за да изрази несъгласието си към планираната реформа.

Явор Хайтов от Български демократичен център размени няколко думи и изтъкна, че подкрепя реформите, но трябвало да се започне от процесуалните закони.

Четин Казак от ДПС бе сред първите, който твърдо заяви, че подкрепя съдебната реформа, но не се снима с плаката. 

Антони Тренчев от Реформаторския блок бе единственият, който излезе и целенасочено застана пред камерата и хвана плаката в ръка.

Последваха го съпартийците му Никола Хаджийски, Бойка Маринска и Димитър Танев.

Никола Хаджийски, РБ
Бойка Маринска, Димитър Танев, РБ.

Малко след 11 ч предиобедният пек принуди протестърите да обявят деня за приключен. Утре ще станат още по-рано, за да продължат. А по-късно днес ще публикуват видео на всички, които говориха с тях, подкрепиха промените или просто ги подминаха. Това е видеото от акцията вчера: