Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев нарече организирана престъпна група партиите ДПС, БСП, АБВ и "Атака", които отказаха да подкрепят предложенията на правосъдния министър Христо Иванов за съдебна реформа.

"92% от хората не вярват на съдебната система. Ако тази съдебна реформа не се случи, ако не бъдат приети тези конституционни промени, ще остане недосегаемостта за олигарси и политици и ненаказуемостта на престъпниците. Какви са хората, които защитават статуквото? Организирана престъпна група.", заяви Методиев в студиото на Нова тв.

"Три от тези партии БСП, "Атака" и АБВ са проруски, открито антиевропейски. Позицията на АБВ по отношение на тази политика на кабинета е показателна", нападна депутатът коалиционния партньор на ГЕРБ.

Андреев призова българските граждани да реагират на нежеланието за съдебна реформа така, както реагираха на назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което доведе до серия от протести в цялата страна.

"ДПС е партия на статуквото, чувства се най-добре в тази система. Да не забравяме, че моделът "Кой?" е свързан с тази съдебна система", припомни Андреев.

"Битката трябва да продължи. Вие им разваляте къщичката, спокойствието, абсолютната власт. Има нежелание да се случи реформа", казва депутатът.

В крайна сметка Андреев е оптимист, че ще се съберат поне 160 депутати, които ще подкрепят исканите от Христо Иванов промени в конституцията:

"Смятам, че ще се намерят достойни депутати. Предполагам, че АБВ ще преосмислят решението си. Да разберат, че без тези конситуционни промени България ще тъне в корупция. В БСП има отговорни юристи, които трябва да разберат, че трябва да има правосъдие за всички. Нека този специалист по нищоговорене Янаки Стоилов да не го пускат напред", призова Андреев.

Според него депутатката от БСП Мая Манолова не може да бъде добър омбудсман. В политическите кръгове се смята, че БСП ще изтъргуват поста на Манолова срещу някой и друг глас "за" съдебната реформа в парламентарната зала.

"Имиджът ѝ, който тя направи в последните парламенти, не може да представи на хората такова доверие, което трябва да има един омбудсман", смята Андреев.