Бившият премиер Иван Костов е в столичното следствие, за да бъде разпитан като свидетел, съобщава БГНЕС. Костов не е отговорил на журналистически въпроси на влизане в сградата в жк "Овча купел", но обеща, като излезе, да говори. На въпрос за какво е свидетел, каза: "Не знам, ще разбера и като изляза, ще ви кажа".

Костов бе попитан дали ще обясни как е предоговорил влога си в КТБ от преференциален в обикновен.

"Точно това ще накарам да дойдат, да ви го обяснят. Те трябва да ви го обяснят, защото те твърдят, че е така", каза Костов.

По информация на "Труд" бившият СДС-лидер дава показания по две досъдебни производства – за преференциалната лихва, предоставена му от Корпоративна търговска банка (КТБ) и за това как неговата Лаборатория за управление на риска е получавала пари от банката.

През май СГП образува дело за умишлена безстопанственост срещу бившите квестори на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов, а Бойко Борисов призова държавното обвинение да изясни дали те са нарушили закона, като са се съгласили договори за депозит с преференциални лихви да бъдат преправени на такива със стандартни условия. Последното позволява възможност вложителите да си получат гарантирания минимум до 100 000 евро.

От прокуратурата по-рано посочиха, че ще установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и сумите, изплатени в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.