"Ципрас фалира Гърция, банковата система не работи, хората навлизат в бедствено положение, това напомня Виденов", коментира в студиото на Нова тв депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

"Банките не са будки за вестници. Не може да ги отваряш и затваряш всеки ден. Как държави като Ирландия, Португалия и Испания минаха през кризата без да затварят банките? Тази година се очакваше гръцката икономика да отчете ръст, това няма да се случи", смята Мартин Димитров.

Независимият депутат Велизар Енчев репликира Димитров, като обвини правителствата преди Ципрас за натрупването на дългове в Гърция. "Целият политически елит подкрепя действията на Ципрас, като след референдума го подкрепиха и ПАСОК и "Нова демокрация", припомни Енчев.

Според Мартин Димитров излизането на Гърция от еврозоната ще е катастрофално за страната. "Има сценарий Гърция да остане в еврозоната и да отвори банките, но той става все по-малко вероятен", смята Димитров, който видя сценарий за "разбиване" на еврозоната във факта, че първият разговор с държавен ръководител, който Алексис Ципрас е провел след референдума, е с руския премиер Владимир Путин.

Няма такъв сценарий, контрира Енчев. "Има натиск на дивашкия финансов капитализъм над Гърция, защото е единствената страна, която поддържа икономически и политически връзки с Русия", казва той.