Представители на Реформаторския блок внесоха при главния прокурор Сотир Цацаров сигнал срещу министъра на икономиката Драгомир Стойнев за скандала "Карадере". Мартин Димитров, Светослав Малинов и Петър Славов твърдят, че има закононарушения и очакват прокуратурата да поиска от правителството да отнеме от "Мадара Юръп" сертификата за инвеститор Клас А. 

Г-н Димитров, какво пише в сигнала ви?

На 19 март правителството е дало приоритетен статут на този проект, но не са били изпълнени изискванията на Закона за офшорките. Ние смятаме, че законът е грубо нарушен и такъв статут не било възможно да се даде към онзи момент. Така Министерският съвет нарушава българското законодателство и собствения си закон за офшорките, приет само месец по-рано.

Имате предвид закона „Пеевски-Цонев“?

Да, внесеният от тях закон, който е популярен като Закона за офшорките.

Какво точно е нарушено?

Ние установихме, че компанията е регистрирана на 24 март, а е получила статут на 19 март - т.е. пет дни по-рано. Това е все едно една компания да има сделки още преди да е регистрирана по Търговския закон. Тя е вписана в Търговския регистър след като е получила статут за приоритетен проект.

Това е от т.нар. формални нарушения в живота, които са установими, по тях няма спор и не можеш да кажеш, че не е така. Ние искаме от главния прокурор да направи проверка и ако сме прави, да отнеме статута за приоритетен проект. А чисто политически сме поискали оставката на министъра на икономиката, защото той е внесъл в Министерския съвет предложението за даване на този статут и трябва предварително да е проверил фактите и обстоятелствата.

Ситуацията обаче става още по-дебела, защото днес установихме, че Министерството на икономиката е писало на инвеститора защо не може да му даде такъв статут, а после му го дава. Това обаче тепърва го проверяваме.

Сигналът е персонално срещу министър Стойнев, така ли?

Сигналът е за проверка на законност – това е ролята на прокуратурата в една държава. Ние казваме, че не са спазени законите и персонално, че Драгомир Стойнев не е спазил закона. Не сме го споменавали поименно, ако това питате, но искаме лицата, които са отговорни за нарушението на закона, да бъдат изяснени от прокуратурата и този статут да бъде отнет.

Статутът обаче може да бъде отнет и без намесата на прокуратура?

Да, има два начина за това. Единият вариант е прокуратурата да го поиска. Другият вариант е Министерският съвет да се събере пак и да установи, че има закононарушения и сам да реши да го отнеме.

Конкретен резултат очаквате ли или това е само политическа акция?

В живота не можеш да избягаш от формалните нарушения. Тук няма политическа атака, няма интерпретация. За нас въпросът е следният – едни и същи хора приемат закон за офшорките, обявяват, че ще бъде спазван определен ред, казват, че са променили държавата и са въвели повече прозрачност, и същите тия хора след един месец нарушават собствения си закон.

Но собствениците на фирмата като физически лица все пак станаха известни, т.е. няма непрозрачност?

Има, има. Във фирмата има съдружници и съдружия, ние това сме го описали подробно в сигнала. Част от собствениците все още не са изяснени. Затова очакваме прокуратурата да излезе с решение по тази тема.

Подкрепяте ли депутата от БСП Георги Кадиев, който обяви намерение да внесе законопроект, ограничаващ подобни случаи?

Кадиев казва, че целта му е да направи закона по-прецизен, за да не се повтаря тази работа. Т.е. оставяме ситуацията такава, каквато е, а за някакви бъдещи случаи да се търси по-прецизно законодателство. Ние не искаме да оставим настоящата ситуация такава, каквато е. Това е разликата между нас и Кадиев и тя е съществена.