Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Наблюдаваме последната сцена в модерна гръцка драма, която следва достатъчно стандартен драматургичен шаблон - има тъга, има и усмивки.

Гръцката или "архаичната" усмивка се наблюдава в статуи от 6-7 век преди новата ера. Едната от нейните интерпретации гласи, че по този начин склупторите са изразявали състоянието на идеално здраве и благоденствие.

Сегашната криза остава място за разсъждения относно дългосрочния ефект и последствия на текущите събития. В зависимост от мерителните инструменти може да се доказват различни тези, в това число и непопулярни, но в дългосрочен аспект  гърците може да спечелят от дефолта на гръцката държава. Дори и жизненият стандарт на гърците да падне, което най-вероятно ще е незначително, те ще останат в Еврозоната, което ще им позволи да живеят по-добре от съседите си. При всички случаи над равнището, което сами могат да си осигурят. 

Ако успехът в противостоенето между Гърция и тройката се мери с размера на "подстригването" на дълга - което при всички случаи ще бъде стотици милиони евра - които ще бъдат отписани от балансите - то тогава Гърция печели - кредиторите губят. 

Процесът върви на много равнища и в много посоки - промяната няма да се състои за една нощ и със сигурност предполага преструктуриране на дълга - удължаване на матуритета и замяната му с друг вид облигации, в т. ч. вечни облигации. На повърхността вероятно ще бъде обвързано с пакет от реформи, които да гарантират увеличение на собствените приходи и способност за да може да се погасява някакво равнище на дълг. Загубата в обезценки на активи в кредитните потрфейли - с голяма вероятност ще погуби някои банки - което ще предизвика нови вълни от спасителни акции на ЕЦБ и ново усещане на криза.

В дългосрочен план обаче - гръцките гласоподаватели - особено след като се освободят от СИРИЗА - едва ли ще бъдат накарани да поемат екстремни саможертви или да видят жизнения си стандарт сринат. Без значение какъв ще бъде резултатът от референдума. Ципрас ще трябва да подаде оставка - никой вече не му вярва и това е непоправимо. 

Гръцката икономика и банки имат остра нужда от бързо споразумение с кредиторите и от свеж паричен ресурс - не само за да погасят дългове, а най-вече до покрият вътрешни плащания. 
СИРИЗА не може да осигури нито едно от двете. 

В следващата сцена на гръцката драма - времето след Ципрас - гръцкият елит може да се върне към базисното русло на политики - вероятно с някаква гранд коалиция или правителство на националното спасение. Но проектът "СИРИЗА" вече ще е изиграл своята роля и постигнал своята цел - най-добрата възможна сделка с Европа - такава, каквата традиционните партии не можеха да дадат.

Това, с което Ципрас ще може да се отчете пред силните в своята страна е, че стигна там, до където никой от истаблишмента на Гърция не можеше и да мечтае да стигне чрез стандартен преговорен процес.

Нито Нова Демокрация, нито ПАСОК биха били в състояние да разтърсят Европа до степен Юнкер да предлага немислимо щедра ликвидна подкрепа и опрощаване на задължения срещу освобождване от необходимостта да се общува в бъдеще с Ципрас и Варуфакис. 
Така проектът СИРИЗА ще е изпълнил мисията си - да отложи реформите и да постигне сделка.

Оттук нататък гръцкият елит ще се смее последен - пожертваните шефове на СИРИЗА ще трябва да си ходят - но "вечните" на власт остават.

Мнозина в Европа също ще се усмихват. Но не и данъкоплатците. 
Краят на гръцката криза може да отключи много по-дълбоки процеси в рамките на Европейския съюз и Еврозоната. 
Ако Европа не се заеме с реформи - накрая никой няма да се смее.

Мнението е от блога на Илиан Василев. Подзаглавието е на Клуб Z.
 

Ключови думи

Коментари

не знам

Не знам кой ще се смее, но Еврогейския съюз ЩЕ ПЛАЧЕ КАКЪВТО И ДА Е РЕЗУЛТАТА ОТ РЕФЕРЕНДУМА. THE Europe is not the same my dears! Демократи исках да кажа.

рашист

Гледам всичката маргинална левичарска про руска СГАН е изпълзяла от дупките и е гърчи ли гърчи .За ваше огромно съжаление Европейския съюз още дълго ще бъде факт не може да се каже същото обаче за северо азиатската кочина .

мони

председателят на Европейския парламент Мартин Шулц подчерта, че ако тсе случи НE, Гърция трябва да пристъпи към въвеждането на нова валута, тъй като еврото няма да е повече на разположение като средство за разплащане

Досега нямаше по-тъп коментар по темата, to be continued...

Олеее, и този всичколог реши да напомни за себе си. Вживяването на клубзет в гръцката драма става все по-комично. Даже Путин го зарязаха някъде. :D

Драгите сънародници по-долу са се приготвили да носят домашна шльоковица на руснаците на Централна гара.

гтг

Тоя пъ Симо 11, кой ли го чете, нещастника?

Сия

От една страна мнението е много убедително и задълбочено. От друга - страшно песимистично и затова дано да се окаже погрешно. С всичко друго, което може да се каже за позицията на Гърция спрямо кредиторите, не може да се отрече, че със своето "не" гръцкият народ напомни на "вечните на власт" елити, че не могат вечно да пребивават във високомерно отчуждение от гражданското общество.

Драга Сия,не преувеличаваш ли малко с твърдението,че гърците са дали урок на европейските елити? Първо,не всички в Гърция са против реформите и второ,не ти ли се струва,че този жизнерадостен оптимизъм,лесно ще се изпари,ако банките не отворят б сряда и държавните служители не си вземат заплатите.За транспорта,тока идругите належащи харчове,да не говорим.Какво,пък,нека и гърците да опитат малко от сладостите на развитото социалистическо общество,което им подрежда Ципрас!

Сия

Изразих мнението си по-скоро във вътрешнополитически план, за елитите от "Нова демокрация" и ПАСОК. А иначе съм съгласна с тебе. Точно по причините, които изброяваш, не виждам как Ципрас може да се задържи дълго. Ще видим обаче дотогава какви ще ги надроби.

tibia

Някой каза, че гърците страшно искали да си получат комунизма и май си го получиха. По време на комунизма няма банкомати или ако ги има, са празни!

Развеселен

е ясно е, че никой няма да се смее. Европа ще стане по-слаба след фалита на Гърция. Гърция ще потъне в руини, ама не древни. Руснаците няма да могат да помогнат, защото си имат свои проблеми. Китайците също. Американците и те. Просто една някога велика култура ще си замине и ще стане кочина като Молдова. Това е.

#Кой?

Не знам. Но знам кой ще плаче - Колегата ти Желев. Препоръчвам да се пенсионира или да смени попрището.

Развеселен

след месец максимум Желев ще напише статия "I told you so", а вие ще ревете колко гадни са капиталистите. Може и да е още до края на седмицата.

cos

От всичко което се случва си вадя един основен извод - не може съюза да е само повърхностни икономически взаимоотношения и политика разпокъсана на множество парчета. Трябва и ангажираност към периферните и новите членове. Неглижираха Гърция и тя сама се потопи, а ние затънахме в блатото на съветския псевдо демократичен период. Аз съм сигурен, чев Гърция, както и тук, има достатъчно образовани, умни, почтени и решителни хора, които да променят обществените правила и отношения, така, че да се живее достойно с труд. Но отгоре тежат шапките на корумпирани, непочтени, тъпи и некадърни, неморални "елити". КАКВО ПРАВИМ?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.