Да бяхте дошли преди час, опашка щяхте да видите“. Думите са на председателката на секционна избирателна комисия в малко село на брега в Северна Гърция.

Още докато довършва изречението, вниманието й се мести другаде. Влизат мъж и жена. Той – с изгладена риза, тя – с рокля и чанта, която вероятно не вади всеки ден. Видимо са пенсионери. След тях идват още две жени. Отново пенсионерки.

Само за първите два часа след отварянето на секциите, близо 150 човека вече бяха дали гласа си от общо малко над 600 в избирателния списък. В Гърция гласуването е задължително и активността традиционно е висока, макар и да не достига 100-те процента.

Възрастните са най-активни в първата половина от деня. И на излизане от училището не крият как са гласували.

Разбира се, че с „да“. Онези там как я мислят?!“, казва Катерина, която добавя към думите си познатия жест със завъртане на ръката с петте пръста нагоре.

В този момент излиза и съседката й, също Катерина. И тя не крие, че е гласувала в подкрепа на споразумение с кредиторите, което тя си превежда „с Европа“. Младите в селото обаче открито подкрепят правителството на СИРИЗА и само при споменаване на референдума, казват с широка усмивка „Охи“. Дори не чакат въпрос. Те обаче не се забелязват все още в избирателната секция.

Ако гласуваме с „охи“, директно отиваме там“, казва втората Катерина. И сочи с ръката си настрани. Там е камбанарията на селската църква.

Собственикът на супермаркет Джордж пък ми сочи нещо друго. Между селата Ароги и Фанари има луксозен и затворен комплекс. През оградата се виждат ресторанти, игрища и привлекателни къщички, подредени като по конец под борова гора. На 20 метра от брега. Това е почивна станция – както казваме в България, на доскоро държавната телекомуникационна компания на Гърция OTE. Макар и приватизирана, привилегиите на служителите й са тема за останалите.

За тях винаги има. Както и да гласуваме, все ще е така. Добре, че сте вие“, усмихва се Джордж. На паркинга отпред всички коли са с българска регистрация. Докато едни бързат да гласуват, други са заети с туристи. Не точно изборни.

Гласуването продължава напълно спокойно, няма здрави момчета с баджове, които се наричат застъпници. Няма дори полиция пред секциите. Мъж и жена в униформи пият спокойно кафе в центъра на селото. Ей, така, за всеки случай.