Двама ел. монтьори от ЧЕЗ са привлечени като обвиняеми за това, че поради немарливостта си са причинили смъртта на 11-годишно дете.

На 19 май 2013 г. малкият Ангел играел в училищния двор на ОУ „Никола Вапцаров“ в с. Копривлен. При прескачане на металната ограда на училищния двор детето се е опряло до оградата, при което мощен електрически удар причинил смъртта му на място. В оградата на училищния двор бил опрял скъсан електрически кабел, по който протичало електричество. Кабелът е бил скъсан поради остаряла, а на места и липсваща изолация, съобщават от прокуратурата.

Разследващите установили, че двамата служители на "ЧЕЗ Разпределение България“  - Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, цели два пъти са пращани на място и се подписали, че всичко е наред. Веднъж на 07.03.2013 г. са извършили т. нар. периодичен обход–оглед на линията от трафопоста до училището в с. Копривлен.

Проводниците от въздушно отклонение от Трафопост 5 до ОУ „Никола Вапцаров“ - с. Копривлен  са били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала. Въпреки това, не само че не са установили реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма.

Не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за безопасността и здравето, заключава разследването.

Още веднъж на 22 април по повод аварийно повикване за нередности в ел. съоръжението двамата обвиняеми посетили отново участъка и отново не регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод. Те не информирали  прекия си ръководител за негодната изолация на проводниците, сочеща за повишена опасност за здравето и живота на децата в школото.

Двамата са привлечени по чл. 123 ал.1 от НК - за причинавяне на смърт поради немарливост, който предвижда от 1 до 6 г. затвор.