БЕРЛИН - “Искането на Атина по нова помощна програма понястоящем няма никакво значение”, изрече днес Ангела Меркел по повод новите предложения на гръцкия премиер Алексис Ципрас, направени вчера с писмо до кредиторите.

Канцлерката говори пред германския парламент - Бундестага, свикан на извънредно заседание по повод кризата в Гърция.

Според Меркел първо трябва да се изчака резултата от референдума в Гърция в неделя. 

“Преди това няма да има никакви разговори”, категорична е Меркел.

Тя подчерта, че всенародно допитване е легитимно право на всяко правителство независимо от времето, в което се провежда, въпросите, по които ще се гласува и даваните препоръки как да се гласува. Същевременно обаче било легитимно право на други държави да реагилат със свое становище.

Меркел повтори позицията си, че вратите за преговори са отворени:

“Това дължим на хората, това дължим на Европа.”  

Канцлерката обаче беше категорична, че при евентуални нови преговори с Атина няма да има компромиси на всяка цена – трябвало да се преценят плюсове и минуси, като предимствата трябвало да са повече от недостатъците.

Според Меркел Европа нямало да катастрофира заради спора по задлъжнялостта:

“Дните са бурни, действително става дума за нещо значимо. Светът ни гледа. Но бъдещето на Европа не е заложено на крата.” Тя подчерта, че Европа е правова общност на отговорностите: “Ако бихме забравили това, то тогава еврото би се провалило, а с него и Европа.”

Останалите 18 държави от Еврозоната (без Гърция - бел. ред.) повече не бивало да се страхуват от катастрофа, тъй като Европа е станала по-стабилна, смята канцлерката.

Очаквайте подробности.