Около 500 мюсюлмани се събраха в Карлово, за да протестират срещу превръщането на местната Куршум джамия в музей. Пред Клуб Z главният секретар на главното мюфтийство Ахмед Ахмед разказа, че инициативата за протеста е била подета от граждани и е била подкрепена от Главното мюфтийство. Протестът е минал мирно и без излишно напрежение.

Ахмедов каза още, че в Карлово са се събрали представители на 10 районни мюфтийства. Той нарече практиката храмове да се превръщат в музеи "порочна традиция".

"И под "Александър Невски" има римски път, това не означава, че трябва храмът да преустанови дейност", заяви Ахмедов.

Според него дори църкви, които сега са музеи, като Боянската църква например, би трябвало да бъдат действащи.

"Това са домове на Всевишния, подходът към тях е антидемократичен", заяви Ахмедов.

Специално за Куршум джамия Ахмедов обясни, че българската държава е признала този храм за собственост на мюсюлманите още през 1920 г. И от тогава до 1944 г. тя е била действаща.

Протестът първоначално бе забранен от кмета на Карлово Емил Кабаиванов. От мюфтийството обаче обжалваха тази забрана пред Административния съд в Пловдив и тя в крайна сметка бе отменена.

Кметът Кабаиванов обясни, че е наложил забраната, защото общината има намерение да кандидатства за европейско финансиране и Куршум джамия да стане част от историческия музей на града. Според него на протеста е имало само трима мюсюлмани от Карлово, а всички останали са били от цяла Южна България. Кабаиванов влезе в задочен спор с Ахмедов като заяви, че джамията не е действала в последните 150 години. Според него не е случайно, че на протеста са били забелязани камери на турската национална телевизия.

"Карловци са толерантни хора, оставили са навремето тази джамия, за да напомня за османското робство, но толерантността не е безгранична", заяви Кабаиванов.