Три основни довода се въртят тези дни срещу София Прайд 2015 - мирното шествие, целящо приемането и равното третиране на всички български граждани независимо от пола или сексуалната им ориентация.

Най-крайният - гейовете, лесбийките, травеститите и прочие са някакви човешки извращения, неестествени и/или психичноболни, които искат да развратят децата ни и да ги обърнат в своя хомосексуализъм/сатанизъм/извращение.

Този няма и нужда от оборване - вече са го направили хора с далеч по-сериозен авторитет от този, даден от невидим брадат старец в небето...

Вторият - че това е парад с фанфари, хора, разхождащи се с пера в голия си з****к, които си навират различието в лицето ни, и така по-скоро ни отблъскват, отколкото да предизвикват някаква солидарност у нас.

Кадрите от днешния ден (както и от предишните Прайдове) оборват и този аргумент. На шествието, което събра рекордните поне 1500 души, сред които предимно младежи и по-малко хора на средна възраст, облеклото беше... като на младежи и хора на средна възраст. Ще рече - съвсем нормални леки дрехи за горещ летен ден. Никой не се размотаваше гол. Никой не се беше окичил с пера. Никой не се "натискаше" демонстративно с еднополовата си половинка - дори имаше малко целувки сред участниците, а може би просто бяха едва забележими и напълно нормални. Всъщност, ако махнем знаменцата, спокойно можете да сбъркате снимките от това шествие с някои от протестите през 2013 г. Хора като всички.

Да, имаше един мъж с рокля и грим, но след като от поне половин век жените могат да носят панталони и да ходят без грим, къде е драмата?

Третият довод - че това е всъщност един голям купон и няма никакви политически ползи за ЛГБТ движението у нас.

Ако това беше купон, бих го определил като "пенсионерски" - музиката си я биваше, но с толкова малко алкохол и толкова навлечени хора какъв купон бе...

В интерес на истината, хората се веселяха - и хомо, и хетеро, и полицаите се усмихваха въпреки напрегнатия за тях ден. И да, самото събитие имаше малко говорители, с много простички послания. Може би най-точно изрази зам.-посланикът на САЩ, който разкри простата формула в Щатите, позволила им вчера да узаконят гей браковете в цялата държава:

"Нашата работа следва един принцип - гей правата са и човешки права. Човешките права са и гей права. Просто и ясно".

В последните десет дни в медиите, от политиците, по улиците дори непрестанно се обсъждат правата на хората с различна сексуалност и смисъла на Прайда. През останалата част от годината никой и дума не отронва по въпроса.

Ако това не е политически успех...