Откакто загуби последните парламентарни избори БСП е в процес на преоткриване на своята идентичност на лява и социална партия. Проведоха се много пленуми, подготвиха се един куп документи все в тази посока - БСП да намери своето истинско лице и да спечели отново доверието на избирателите си.

Често се случва обаче добрите намерения да останат само на хартия и сериозно да се разминават с делата. Парламентарната група на социалистите бе на път да излезе от обявения от ръководството на партията ляв завой. Все пак соцдепутатите се усетиха навреме и избегнаха катастрофата.

Наскоро депутати от БСП внесоха промяна в Кодекса на труда, която де факто бе насочена против интересите на работниците. Тя дори бе приета на първо четене от парламента преди две седмици. Между първо и второ четене обаче поправката е оттеглена от вносителите си, признаха пред Клуб Z от партията.

Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса, с които една серизна закрила за работниците срещу произвол на работодателя трябваше да бъде премахната. В момента дисциплинарно уволнение на работник може да стане само с разрешение на Инспекцията по труда за всеки отделен случай. Няколко депутати от БСП, начело с Петър Кънев обаче, предлагаха този текст да отпадне.

Особено показателен бе фактът, че тези промени са били приети единодушно от парламентарната група на БСП преди да бъдат внесени. За разлика от един други промени в един друг кодекс - изборния. Само дни преди поправките в Кодекса на труда да бъдат приети на първо четене, Георги Кадиев замалко не бе изключен от парламентарната група на БСП, защото внесе промени в Изборния кодекс, с които отпадаше забраната за агитация на език, различен от българския.

Така за пореден път идентичността на БСП като лява партия, защитаваща интересите на пролетариите бе поставена под съмнение. Депутати признаха, че е имало силна негативна реакция сред структурите на партията срещу текста, който улесняваше работодателите да уволняват работниците дисциплинарно. Именно за това те са се отказали от него.

Соцначалниците, обитаващи "Позитано" 20, трудно ще превърнат партията в истинска и лява. И това се е доказало през годините. Очевидно е обаче, че в структурите на БСП има достатъчно хора, които имат ясна представа какво може и какво не може да прави една партия, претендираща да бъде социалистическа. И именно те са шансът за спасение на БСП.