СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Цели ли германският финансов министър Волфганг Шойбле падането на гръцкото правителство от власт? Какво би станало, ако тази седмица не се стигне до споразумение с Атина? На тези и още парещи въпроси отговаря гръцкият министър на труда и социалното дело Панос Скурлетис в интервю за “Зюддойче цайтунг”.

Срещата с Кристиане Шльотцер и Мике Шчимански се е състояла в неговия министерски кабинет в Атина. Журналистите го представят като ключова фигура в гръцкото правителство и доверено лице на премиера Алексис Ципрас. 

“От неговото министерство в центъра на Атина лъха обаянието на 70-те години на миналия век. Подовете са покрити с линолеум, светлина струи от неонови лампи”, описват обстановката германските журналисти и цитират първото изявление на домакина:

“Не съм сменил дори един пепелник. Получих в наследство от предшественика ми и много шкафове, но бяха празни. Май са имали какво да крият.”

Попитан какви според него са шансовете тази седмица да се стигне до споразумение между Атина и кредиторите, Скурлетис отговаря:

“Никога през последните пет месеца шансовете не са били така добри. Има обаче и критични точки. Дяволът е заложен в детайлите.”

Дали Атина е постигнала своето – да се стигне до достоен компромис?

“Със сигурност да. Предложенията ни отговарят на исканията на кредиторите за оздравяване на бюджета. Това е по-меката форма на орязване на разходите и вече не се говори за екстремно затягане на коланите. Тежестта ще се разпределя по-справедливо сред обществото”, отговаря министърът.

Какъв е препъникамакът? Според Скурлетис висящ остава въпросът с дълга:

“Трябва да се намери трайно решение на проблема с дълговете ни. Това е критична точка и катализатор за постигане на споразумение. Ако това не ни се удаде, може и да не се стигне до споразумение.”

Попитан дали СИРИЗА  ще успее да прокара в парламента споразумение, по силата на което се намаляват заплати и пенсии, отговорът е:

“Споразумението, както то изглежда сега, да. Но не знам какво ще стане, ако то бъде променено. В името на целта дългът ни да се намали, досега Гърция преглътна доста мерки, които доведоха до още по-голяма тежест и днес ние не сме в състояние да обслужваме кредитите си. Това е следствие на налаганата ни отвън политика. На нас ни е нужна политика, която да не води до рецесия.”

Защо толкова дълго време е било необходимо, за да се доближат позициите по жизненоважно споразумение? Отговорът на Скурлетис:

“Този въпрос трябва да зададете на екстремистките гласове в Европа, които целяха свалянето на правителството ни. Питам се дали от самото начало германският финансов министър Волфганг Шойбле не е кроил унижения и сваляне на правителството ни, което не е от неговия политически цвят. Слава Богу, той не решава сам.”

За Меркел мнението е:

“Тя е разумен политик. Макар да е най-силната политическа фигура в Европа, тя няма да поеме риска точно с нейното име да се обвърже една европейска трагедия.”

На констатацията, че много германци, включително Шойбле, са изнервени от поведението на гръцкия финансов министър Варуфакис, министърът заявява:

“Двете страни биха се разбрали по-лесно без политици догматици. Казвам го съвсем общо, не визирам конкретна личност.”

На болезнения въпрос какво ще се случи, ако тази седмица не се постигне резултат в Брюксел, Скурлетис отговаря доста образно:

“Последиците за всички ще са непредвидими. Ето защо ние се стремим към споразумение. Онези европейски лидери, които не го искат - те се държат като хора, които катерят небостъргач и после се хвърлят от него без парашут.”