Лидерът на ДПС Лютви Местан най-вероятно няма да бъде глобен за един от случаите, в които е агитирал на майчин език. Става дума за репликите на турски, изречени от Местан в кирковското село Подкова по време на кампанията за последните парламентарни избори.

В края на 2014 г. областният управител на Кърджали с наказателно постановление наложи глоба от 2000 лв. на Местан за това му нарушение на Изборния кодекс. Преди дни районният съд в Момчилград отмени тази глоба. Решението на съда подлежи на обжалване пред административния съд в Кърджали.

От областната управа все още нямат официално решение по въпроса, тъй като не са получили решението на съда в Момчилград. Неофициално обаче от там заявиха, че най-вероятно няма да обжалват това решение.

"Вероятността да спечелим това дело е твърде малка, а ДПС го ползва за политическа пропаганда", обясниха представители на областната администрацията.

И поясниха, че вероятността за спечелване на делото е малка най-вече заради процедурни пропуски на ЦИК, които също са страна по делото. Те бяха констатирани и от съда в Момчилград.

Забраната за агитация на чужд език, записана в Изборния кодекс, отдавна се използва от Местан и ДПС, за да се представят като единствени защитници на правата на малцинствата у нас. Преди месец на митинг в Джебел Местан нарече това дело "делото на живота ми". И заяви, че го е завел не защото не обича родината си, а защото иска тя да е демократична родина на равноправни граждани и да няма законови текстове, които дискриминират представители на етнорелигиозните малцинства.

Словото на Местан при откриването на лятната сесия на парламента също бе съсредоточено най-вече върху казуса с агитацията на майчин език.

"Хилари Клинтън води кампания на испански език с испаноезичните избиратели. Никой не я преследва за това. Какво разбиране имаме ние за върховенство на закона? Издадени са 12 наказателни постановления на мен и мои колеги за това, че сме казали няколко думи на съкровения си майчин език на избирателите", каза тогава Местан.

Той отбелязва специално 2 постановления на областния управител на Пловдив Розалин Петков, който е наложил на представители на ДПС глоба за виновно поведение в размер на 681 лв. Числото съвпада с годината на основането на българската държава.

"Този местен гаваз на властта ни казва: "Това е нашата страна, вие сте чужди елементи, ако искате да живеете тук ще се откажете от съкровеността си". Ние също сме синове на майка България, тя е наша родина. Със закони са се установявали и диктатури", коментира Местан.

Казусът със забраната за предизборна агитация на чужд език стана причина за трусове и в парламентарната група на БСП. Соцдепутатът Георги Кадиев внесе промени в Изборния кодекс, с които тази забрана отпада, заради което за малко не бе изключен от групата. Основният му аргумент тогава бе, че тази забрана улеснява агитацията на ДПС и капсулирането на турците. След като все пак остана член на парламентарната група Кадиев заяви, че обмисля да оттегли законопроекта си. Миналата седмица обаче той призна, че все още не го е направил.