Докато философският въпрос дали руските туристи ще дойдат или няма да дойдат по българското черноморие още се обсъжда, гърците доволни потриват ръце. Българите отдавна се пекат по близките и далечни плажове на южната ни съседка.

През последните седмици около Кавала може да се чуе изключително българска реч, а в повечето заведения и ресторанти в менютата пише и на роден език, макар и с трогателни грешки.

Ясно е, че в Гърция всеки намира по нещо, което му липсва на българското море. Но това, което най-много дразни, е отвратителният път, по който се стига до там по направление "София-Кулата". Първо, точно гръцката фирма "Актор", която трябваше още до средата на миналата година да е построила магистралната отсечка "Сандански-Кулата", дотолкова е забатачила проекта, че краят му не се вижда скоро.

Направо антична трагедия, коли и тирове се влачат по тесен заобиколен път през Петрич и Дрангово, който целият е изровен и хлътнал от тежките возила. А след преминаване на границата по направление "Серес" се минава през толкова отчайващо лош път, какъвто няма дори и в България. Може да разбие не само бъбреците, а и камъните в тях.

Най-странното е, че малко след Промахон, докато все още асфалтът е равен, вече са вдигнати кабинки, които скоро ще започнат събирането на тол такса.

Българите всяко лято оставят стотици милиони евро в местната икономика. Заради тях по близкото гръцко море - от Кавала до Катерини, заедно с Халкидики, хотелиерите започнаха да откриват сезона дори в началото на май.

Българи движат и сериозна част от пазара на недвижими имоти, като охотно купуват апартаменти и вили в курортни градчета като Палио и Неа Перамос, а в последното дори работи ресторант от българска топ верига, който си плаща данъците там.

Най-малкото, което гърците ни дължат, е да постегнат пътя до Серес, преди да започнат да събират такси за него. И разбира се, да довършат по-бързо магистрала "Струма".