Дори и да ядете много плодове и зеленчуци това е добре, но недостатъчно. По-важното е да знате как да извлечете най-голяма полза от цялото това усилие, което полагате. Си Ен Ен се допитва до няколко диетолози, за да посочат най-големите грешки при яденето на няколко продукта. Как да се приготвят определени храни, за да се изличат максимално количество витамини и минерали от тях.

Лененото семе

В тези малки семена има много полезни съставки – има фибри, омега-3 и лигнани, които са фитохимикали, които може би имат свойства да предпазват от рак. Коя обаче е ключовата дума тук? Заключени. Вашето тяло може би не е в състояние да усвои цели семена. Няма особен смисъл да гребнете пълна шепа и да метнете съдържанието й в сутрешната ви закуска с кисело мляко или в смудито ви. Диетолозите препоръчват лененото семе да се консумира смляно.

Черният чай

Преди да си налеете следващата чаша черен чай, уверете се, че не посягате и към млякото. Изследванията са доказали, че млечните продукти не засягат антиоксидантите в чая, но премахват всички преимущества за сърдечно-съдовата система,които могат да дойдат от чая. Млечните протеини се свързват с катехините в чая (според научните изследвания катехините са по-­мощни от витамин С и Е що се отнася до спирането на окислителното увреждане на клетките и изглежда, че притежават и разнообразие от възможности за борба и с други заболявания). Така полезните съставки на чая се усвояват по-трудно от организма.

Броколите

Добре ви разбираме. Да се хапва броколито сурово или на пара не е особено приятно. Но ако искате да извлечете полза от консумацията на този много полезен зеленчук, трябва да се въздържате да го пържите или варите. В броколито има много витамин С, хлорофил, антиоксиданти и антиканцерогенни съставки. Китайско изследване от 2009 г. доказва, че за да се запазят тези вещества най-добрият начин за приготвянето на зеленчука е на пара. При варене или пържене полезните вещества изчезват.

Ягодите

Яденето на ягоди съчетава полезното с приятното. Вкусният плод е доста полезен, пълен е с фибри, антиоксиданти и витамин С. Има обаче една уловка – не режете ягодите. Някои вещества – особено витамин С- са чувствителни на светлина и кислород. Когато срежете ягодата, излагате повече клетки на тях и намалявате ползата от яденето на плода.

Чесънът

За разлика от витамин С – алицинът – ензимът, който бори рака и се намира в чесъна- се облагодетелства от излагането на въздух. Затова и Сара Наас, консултант диетолог и говорител на Академията за хранене и диети препоръчва да оставим нарязания чесън да престои поне 10 минути преди да го сложим в яденето, което приготвяме. Така неговите съставки напълно ще бъдат активирани.

Житото и бобът

Те съдържат антиоксидантни вещества, наречени фитати (фитинова киселина), които могат да се свържат с витамините и минералите в храната и да не им позволят да се абсорбират от тялото. Затова диетолозите препоръчват те трябва да се киснат във вода една нощ, за да изхвърлят фитатите. Това се отнася за необработеното зърно. Освен това кисненето означава и по-малко работа за вашия стомах при по-доброто усвояване на желязото и цинка, които се съдържат в тези продукти.

Киселото мляко

Сигурно често изхвърляте в мивката течността, която се отделя отгоре на киселото мляко. Тя съдържа витамин В 12 и протеини, минерали като калций и фосфор. Затова най-лесното е да разбъркате млякото и така да го ядете. Освен това няма да получите никоя от полезните съставки на киселото мляко, ако приготвяте с него чикън къри или мариновано агнешко. „Живите култури не могат да оцелеят при топлина и се унищожават при готвенето. Запазват се протеинът, калцият и витамин D все пак“, уточняват специалистите.

Доматите

Пресните, узрели домати в салата са прекрасно нещо. Но оказва се, че ако искате организмът ви да абсорбира ликопините, които противодействат на сърдечните болести, трябва да сготвите доматите. Изследователи от университета Корнуел са открили и че, съдържанието на антиоксиданти в доматите се увеличава, когато те се загреят до 190 градуса по Фаренхайм (около 88 градуса по Целзий).

Печеното месо

Всеки обича скарата, но внимавайте с това идеално опечено месо, предупреждават специалистите по хранене. „Печенето на месо при висока температура при открит пламък може да увеличи риска от рак“, твърди Таня Цукерброт, диетолог от Ню Йорк. Тя посочва данни на Националния институт за онкологични заболявания. Според тях две вещества, които потенциално може да причиняват рак – хетероцикличните амини и полицикличните ароматични хидрокарбони – се отделят, когато месото се приготвя при висока температура като печенето на жар.

Аспержите

Изследване в сп. Acta Agroculturae Scandinavica показва, че единствено приготвянето им на пара запазва веществата в тях. Аспержите са богати на витамин С. Зеленчукът трябва да е хрупкав и свеж. Ако е мек и смакчан, както става, когато се сложи в микровълновата фурна означава, че хранителните му качества са силно намалели, а полезните съставки- изчезнали.