Съпруги на селски кметове в община Сатовча, Благоевградско, добиват камъни без концесия, а кметът на общината - Арбен Мименов от ДПС  игнорира нередностите, твърди разследване на бТВ. Всъщност кметовете на няколко села движат добивните работи, а фирмите просто се водят на съпругите им.

Министерски съвет дава концесии за каменодобива в района, а само две фирми в района имат такъв според Националния концесионен регистър. Реално добиват няколко.

Но тук не става въпрос само за формални нарушения. Освен че копаят без разрешително, кметовете застрашават природата. Кметът на Фъргово, от ДПС, например добива точно под далекопроводите и над водопровода, отвеждащ вода до пет села, който вече е изровен. Добивът там е отнел част от нивата на местен човек, чиито жалби общината игнорира.

Кметът на Плетена Румен Арнаудов от ГЕРБ, чиято съпруга Айтен е официален собственик на фирмата "Кари Кварц", добива законно в местността Ерковище, но има само разрешение за проучване в землището на села Долен. Според местните обаче тя добива и на двете места, същото показват и кадрите на бТВ - ясно се виждат пресните следите от багерите. Екипът на телевизията успява да намери и да разговаря с кмета

"Жена ми е с 200 кръвно, какво искате? Намира се изкоп и се работи, какъв е проблемът?" пита агресивно кметът, след като се опитва да спре екипът на БТВ да го снима, въпреки че е публично лице на публично място.

На въпрос дали работниците на "Кари Кварц" работят редовно, Арнаудов отговаря:

"Които са при мен са на трудови договори. При жена ми де, така се казва."

Пред камерата на бТВ обаче двама от работниците отричат да имат договори. След това молят екипа да изтрие записа.

По закон кметът на община Сатовча трябва да контролира добива, но той е прехвърлил тази отговорност на селските кметове. Така те на практика контролират жените си. Според писмо от общината съпругата на Арнаудов има право да добива около село Долен.

Именно защото Арнаудов е трябвало да контролира жена си, срещу него е подаден сигнал в Комисията за конфликт на интереси, която обаче решава, че конфликт няма. Това съвпада със записките в прословутото тефтерче на тогавашния шеф Филип Златанов:

"Румен Арнаудов - да се оправи".

Местните твърдят, че Цветан Цветанов често посещавал кмета на града, и че той е наредил на Златанов да "оправи" проблема.

Но Арнаудов не е виновен само за незаконен добив на камъни. Местен стражар е пребит, след като е написал акт на работниците му за 10 кубика незаконно изсечени дървета - при това в поречието на реката, върху местност с археологически находки.

"Постоянно реже гората и произвежда палети за незаконните камъни... Бях му съставил акт за 4000 лв. Направиха ми засада и ме пребиха. Имам снимков материал, извадил съм си медицинско. Изпаднал съм в безсъзнание и са ми взели оръжието”, разказва той. 

Пред бТВ обаче кметът на Сатовча Мименов твърди, че всичко е наред и контрол има.

"Контролираме ги. Той показва документ - комисията като отиде, ето, имам документ от комисията за проучване. Отиваме на места, има палети с камък. Имат документ, концесионер. Има фактура от концесионер, от другите двама."

"Те се покриват"

"Това вие го казвате. Дали се покриват там, не знам какво правят", приключи кметът.