Екоминистерството ще глоби "Лукойл" със 100 хил. лв. заради разлива на бензин край Бургас, съобщиха от МОСВ. 

Над 30 тона се изляха в сряда в р. Чакърлийска, която се влива в езерото Вая.  Разливът стана в защитена територия.

Екоминистърката Ивелина Василева и кметът на Бургас Димитър Николов на мястото на инцидента. Николов пуска змия, за да проследи пътя на разлива.

 

„Санкцията е за допуснатото замърсяване и за нарушаването на комплексното разрешително от фирмата“, коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. 

"На 19 юни Регионалната инспекция по околна среда в Бургас ще връчи акта на фирмата-нарушител, на базата на който ще бъде издадено наказателното постановление. Освен това ще бъдат издадени предписания за ликвидирането на всички щети. Те ще включват цялостно почистване на замърсените терени, осигуряване на допълнителни мерки за контрол и превенция чрез засилена охрана, както и осигуряване на видеонаблюдение по трасето на продуктопроводите. 
В случай, че при последващ оглед от РИОСВ-Бургас бъдат открити мъртви птици или бозайници, които са защитени видове, рафинерията подлежи на допълнителни глоби по закона за биологичното разнообразие", гласи съобщението на МОСВ.

Има завишение на вредните вещества във въздуха на мястото на инцидента, но не и в населените места наоколо, съобщи тази сутрин по бТВ кметът на Бургас Димитър Николов.  

Екипите работиха цяла вечер, шест цистерни работиха на мястото на замърсяването, като всяка една направи между 10 и 15 курса и в момента продължават. Очаквахме към ранните часове на тази сутрин да е източено цялото количество, но за съжаление, лошата прогноза е, че днес цял ден ще вали, а дъждът усложнява обстановката, защото температурата пада и скоростта на изпарение на бензина се намалява значително, обясни Николов.

По думите му в защитената местност не е констатирано наличие на замърсявания.

„Има съмнения, че има нерегламентиран достъп до тръбата с цел кражба на бензин, но това ще уточнят разследващите органи”, посочи бургаският кмет.

Спукана тръба на провода, чрез който се транспортира бензин. Това беше посочено пък вчера като причина за разлива по пътя Долно Езерово – Братово. 

По думите на директора на регионалния инспекторат по околна среда тепърва ще се изчисляват конкретните стойности на щетите. Опасност за населението няма.

Според нея няма опасност разливът да стигне до питейната вода.

По-рано днес екоминистърът Ивелина Василева и кметът на Бургас направиха пълна инспекция на засегнатата територия.