Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Екоминистерството ще глоби "Лукойл" със 100 хил. лв. заради разлива на бензин край Бургас, съобщиха от МОСВ. 

Над 30 тона се изляха в сряда в р. Чакърлийска, която се влива в езерото Вая.  Разливът стана в защитена територия.

Екоминистърката Ивелина Василева и кметът на Бургас Димитър Николов на мястото на инцидента. Николов пуска змия, за да проследи пътя на разлива.

 

„Санкцията е за допуснатото замърсяване и за нарушаването на комплексното разрешително от фирмата“, коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. 

"На 19 юни Регионалната инспекция по околна среда в Бургас ще връчи акта на фирмата-нарушител, на базата на който ще бъде издадено наказателното постановление. Освен това ще бъдат издадени предписания за ликвидирането на всички щети. Те ще включват цялостно почистване на замърсените терени, осигуряване на допълнителни мерки за контрол и превенция чрез засилена охрана, както и осигуряване на видеонаблюдение по трасето на продуктопроводите. 
В случай, че при последващ оглед от РИОСВ-Бургас бъдат открити мъртви птици или бозайници, които са защитени видове, рафинерията подлежи на допълнителни глоби по закона за биологичното разнообразие", гласи съобщението на МОСВ.

Има завишение на вредните вещества във въздуха на мястото на инцидента, но не и в населените места наоколо, съобщи тази сутрин по бТВ кметът на Бургас Димитър Николов.  

Екипите работиха цяла вечер, шест цистерни работиха на мястото на замърсяването, като всяка една направи между 10 и 15 курса и в момента продължават. Очаквахме към ранните часове на тази сутрин да е източено цялото количество, но за съжаление, лошата прогноза е, че днес цял ден ще вали, а дъждът усложнява обстановката, защото температурата пада и скоростта на изпарение на бензина се намалява значително, обясни Николов.

По думите му в защитената местност не е констатирано наличие на замърсявания.

„Има съмнения, че има нерегламентиран достъп до тръбата с цел кражба на бензин, но това ще уточнят разследващите органи”, посочи бургаският кмет.

Спукана тръба на провода, чрез който се транспортира бензин. Това беше посочено пък вчера като причина за разлива по пътя Долно Езерово – Братово. 

По думите на директора на регионалния инспекторат по околна среда тепърва ще се изчисляват конкретните стойности на щетите. Опасност за населението няма.

Според нея няма опасност разливът да стигне до питейната вода.

По-рано днес екоминистърът Ивелина Василева и кметът на Бургас направиха пълна инспекция на засегнатата територия.

 

Ключови думи

Коментари

хаха

Уникална снимка със змията :))))) Тая пишман екоминистърка сигурно се чуди по силата на кое провидение е изпаднала в такава ситуация. Да ходи по сокаците и със живи змии на 2 метра от нея да определят "пътя на разлива" :))) Въй :)))

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.