"Ние много сериозно се подготвяме за представителството пред международните съдилища."

Така отговори тази сутрин адвокат Менко Менков на въпрос, дали няма клиентът му Цветан Василев да осъди държавата ни в Страсбург и след това делата в България да бъдат довършени. Инфорвмацията предаде "Фокус".

По думите му, тяхната теза е, че мажоритарният собственик на КТБ има правото да извърши така наречения косвен съдебен контрол и да постави въпроса по същество - с назначаването на сериозна международна експертиза и по отношение на състоянието на КТБ към момента на поставянето и под особен надзор.

"Нашето твърдение е, че банката не е била за затваряне, а е станала за затваряне след действията на БНБ в лицето на нейните квестори", категоричен бе Менков. По думите му квесторите са незаконосъобразно назначени, тъй като не притежават качествата, които законът е изисквал от тях към онзи момент. 

"Искаме делото за КТБ да се гледа при открити врати, за да видите шоуто в пълния му блясък. Досега всички съдебни инстанции приемат, че никой няма правен интерес да обжалва решението на БНБ за обявяването в несъстоятелност на КТБ. Никой не иска по същество да влезе в проблема - била ли е банката за затваряне, или не", допълни Менков.

Той прикани медиите "да притеснят и другите страни още в началото" преди влизането в съдебна зала, защото пред журналисти те твърдели едно, а вътре, т.е. на съдебните заседания - друго. "Всички тогава заявиха, че искат заседанието да се гледа при открити врати, но вътре, както видяхте сами, всички освен нас искаха друго", заяви Менков.

Според Менков истината за КТБ до момента не е разглеждана от български съд. Той обясни, че всички съдилища - както ВАС, така и СГС - по отношение на несъстоятелността на КТБ, приемат, че мажоритарният собственик Цветан Василев няма правен интерес да обжалва решението на УС.

"Това е един парадокс, защото правен интерес, според тази практика, имат само назначените от БНБ квестори. Тоест, ако аз назнача някого, той може да обжалва моето решение, а другите не могат, които не са назначени от мен, въпреки, че търпят много тежки негативи в правната сфера", посочи той.