България категорично е на последно място сред държавите от Европейския съюз по потребление на хората, както и по БВП при изравнена покупателна способност. Това показва ново изследване на базираното в Люксембург статистическо бюро Евростат.

Данните са от миналата година и показват огромни разлики в стандарта на живот в рамките на общността. Средното ниво на покупателна способност в ЕС е 100 процента, но най-бедната държава в ЕС България не може да достигне и половината от покупките, които си позволява средностатистическият европеец (49%).

Именно потреблението на хората е основният измерител за благосъстоянието, коментират от Евростат и посочват, че 10 държави от ЕС изпреварват средните нива в общността по този показател. Лидер в групата на най-богатите е Люксембург. Във Великото Херцогство потреблението на хората е с 40 процента по-високо от средното в ЕС. След него се нареждат Австрия и Германия, чиито граждани харчат с над 20 на сто повече от средното. В престижния клуб следват още Дания, Белгия, Швеция, Обединеното кралство, Финландия, Франция и Холандия. Във всички тези държави потреблението е между 10% и 15% над средното в ЕС.

В следващата еврогрупа по жизнен стандарт попадат 12 евродържави, в които потреблението е с до 30% по-ниско от средното в рамките на общността. Съвсем малко (под 10%) не достига на Италия, Ирландия, Кипър и Испания да достигнат средата, докато Гърция, Португалия и Литва изостават с между 10 и 20 процента.

Малта, Чехия, Полша, Словения и Словакия  са между 20% и 30% по-бедни от средните европейци.

В последната група на бедните роднини на изток освен България са включени и още пет държави от ЕС. Хората в Естония, Латвия и Унгария могат да си позволят между 30 и 40 на сто по-малко покупки, отколкото средностатистическия европеец, а Хърватия и Румъния изостават с между 40% и 45%. 

България е единствената държава, която не може да достигне половината от европейския стандарт на живот.