Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Огромен дефицит отчита българската култура в края на сезона. Десет милиона лева липсват, бавят се заплати, под въпрос е нормалното функциониране на сценичните изкуства. Повтаря се сюжетът от миналото лято, когато артисти обявиха, че ако държавата не намери спешно между 5 и 10 млн. лв., театрите и концертните зали ще се наложи да затворят.

След писмото до властта, адресирано от синдикатите в музикалните институти, Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) писа до вицепремиера Румяна Бъчварова, министъра на културата Вежди Рашидов и министъра на финансите Владислав Горанов, че културата в последните месеци е в състояние на колапс. Проблемът е в неизпълнението на Методиката за финансиране на сценичните изкуства.

Вижте пълния текст на писмото, подписано от председателя на БАРОК Атанас Попдимитров:

„Мрежата на държавните културни институти в последните месеци е в колапс. От началото на годината Министерството на културата многократно е сезирано от нас за неизпълнение на собствената си Методика за финансиране на сценичните изкуства и на бюджета за миналата 2014 г. Това бе правено въз основа на данните за случващото се, предоставени от нашите членове – директори на водещи оперни, драматични, куклени и драматично-куклени театри в България.

Очертаващите се дефицити и сериозни нарушения правят невъзможна работата на институтите и ни принуждават да алармираме с предложението още от края на тази седмица да се свика многостранна среща, на която след интензивен дебат да се приемат краткосрочни антикризисни мерки, които да оптимизират издръжката на културните институти. Последващи действия като преразглеждане на показателите и рестриктивните елементи в Методиката и законодателни промени също не търпят отлагане.“

Писмото е с дата 8 юни 2015 г.

Площад Славейков

Ключови думи

Коментари

Културата в българия се прави от 50 лица по списък, съставен лично от г-н Рашидов, и нито един от тях не е в колапс.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.