Само по себе си, пиенето на кафе е един положителен акт, но коалиция с ГЕРБ - никога.

Това каза в сутрешния блок на Нова тв депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Така Цонев, също като лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, отрече между двете партии, непримирими иначе противници, рязко да е настъпило съглашателство. За новата "коалиция" в настоящия парламент се заговори, след като лидерите на ДПС и ГЕРБ Лютви Местан и Бойко Борисов пиха демонстративно кафе в Кърджали.

В последствие двете партии си направиха взаимни приятелски жестове, които доведоха до внасяне на изменения в новоприетия Изборен кодекс по отношение на квотите в ЦИК. ДПС подкрепи номинацията на опозицията за зам.-председател на Централната избирателна комисия, а ГЕРБ поиска с измененията още едно място за Движението.

"Когато различията се говорят, това е добре за хората. ДПС и ГЕРБ имат фундаментални различия и ние няма да направим никога коалиция. Уверявам ви в това", даде заявка Цонев и посочи, че извън публичните контакти с опозицията, нямали други.

„Нашите избиратели понесоха най-големите удари от българска политическа партия след Възродителния процес именно при управлението на ГЕРБ”, допълни той. 
 
Различия ДПС имала и с "коалиционния" си партньор БСП, държа да посочи Цонев. "Ако една коалиция няма проблеми вътре в нея, значи тя не е коалиция", каза той и изброи: ДПС е либерална партия, а БСП – социална. Разминаване имало и по отношение на плоския данък, на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".  

"Програмата на кабинета „Орешарски” е върховата цел на двете партии. Тя представлява компромис между програмите на двете партии, вижданията на обществото и на Пламен Орешарски. Изпълнението на програмата на кабинета ни е целта. Ние не сме се събрали да се тупаме по рамото", обясни депутатът. 

Това обаче, което ги обединявало било общото дразнение. 

"Имаме сложни взаимоотношения с БСП. Основното нещо, което ни дразни - и нас, и БСП - емитът, че ДПС преяжда с власт, за което няма нито един факт. Често ни го казват. Тази теза е опасна", посочи Цонев.

И даде пример с "мита", че Движението наложило свои областни управители навсякъде. "Общо 6 от общо 26 са!", възмути се депутатът. Апропо, областите в България са 28.  

"Има много случаи, при които БСП, ГЕРБ и "Атака" гласуват заедно", заключи той и даде пример с мораториума върху продажбата на земя на чужденци и въпроса за езика на предизборните кампании.

"Има един единствен текст, който гласуваме заедно с ГЕРБ", върна се на темата с пиенето на кафе депутатът, визирайки уреждането на състава и разпределението на местата в ЦИК.