Веселин Топалов се намеси в скандала, който вече от месеци тресе шахматните среди в България. Гросмайсторът на свой ред изнася факти в разразилата се война, в която най-общо казано става въпрос за борба за власт.

Топалов защитава шефа на Българската федерация по шахмат (БФШ) Силвио Данаилов, който е негов мениджър и кандидат за №1 на Международната федерация (ФИДЕ). Преди броени дни БФШ наложи тежки наказания на бунтарите Кирил Георгиев, Стефан Сергиев (бивш шеф на БФШ) и Симеон Стоичков. Първите двама са със спрени права за три години, а Стоичков е изхвърлен за 5, тъй като за втори път търпи подобна санкция.

Георгиев и компания пък обвиниха ръководството на БФШ в корупция и отклоняване на средства. Те обявиха, че са подали сигнал до прокуратурата.

Вижте цялото изявление до медиите на Веселин Топалов, публикуваме го без съкращения. Писмото е подписано от Саламанка, Испания, където най-успелият ни шахматист живее от години.

"С голямо недоумение следя агресивната клеветническа кампания срещу БФ Шахмат и неговото ръководство, водена от лицата Стефан Сергиев, Кирил Георгиев, Венцислав Инкьов и Методи Стойнев. Затова бих искал да споделя и някои факти.

От изнесените наяве неотдавна документи се разбира, че Стефан Сергиев е бил доносник на ДС, което само по себе си го лишава от моралното право да говори за принципи. По мое мнение сред тези хора (работили или донасяли в ДС) има наистина талантливи и отлично подготвени хора, но Ст. Сергиев не е такъв. Освен това, доколкото разбирам, тенденцията в България е, те да не бъдат допускани на ръководни длъжности.

Скоро аз с възмущение научих, че чрез фирмата на сина си господин Сергиев е продал столовете, на които аз и Ананд седяхме по времето на мача за световната титла в София през 2010 г. Докато в Аржентина все още пазят масата, столовете от историческите шахматни събития играни там, като мача за световната титла Алехин - Капабланка 1927 г., Фишер - Петросян `1972 година, както и масата и стола на който аз играх и станах световен шампион в Сан Луис `2005 година, като културни и исторически ценности, тези ценности са потънали в джоба на претендиращия за "историк" на българския шахмат Ст. Сергиев.

Знаете ли, откакто моя мениджър Силвио Данаилов стана президент на БФШ (2010 до днес), аз съм играл на 2 Европейски отборни първенства и 2 шахматни Олимпиади, абсолютно безплатно, за да могат такива лица като Стефан Сергиев да получат от БФШ огромни пари за същия период, пишейки книги, които никой не купува.

Бих искал да запитам господин Сергиев и останалите "джентълмени" - колко според тях трябва да получа аз за златните ми медали от ЕП във Варшава `2013 и Олимпиадата в Тромсьо `2014 г., ако Ст. Сергиев е получил над 100 000 лева? Не смятат ли, че ако искаше пари Силвио Данаилов можеше с пълно право да ме награди с огромни суми, а след това да си получи полагащия му се %?

Бих искал да питам и Кирил Георгиев, В. Инкьов и Методи Стойнев не смятат ли Турнирът на Претендентите в Ханти-Мансийск 2014 година за достатъчно важен за БФШ, за да се отделят пари за подготовката и участието ми? Не спести ли Силвио Данаилов десетки хиляди евро на БФШ, за да могат да се проведат други мероприятия, за които иначе нямаше да има средства?

Бих искал да попитам и господата, ощети ли Силвио Данаилов БФШ  и по този начин и държавата през 2010 година, отклонявайки средства от БФШ за кампанията си за Президент на Европейския шахматен съюз?

Бих искал и конкретно да попитам К. Георгиев защо смята, че БФШ вечно трябва да подпомага консуматори като него, готови във всеки изгоден момент да отидат да играят за друга страна, както той направи с Македония, а после пак да се върнат да играят за България, когато офертата е по-добра? Не е ли по-добре БФШ да търси и инвестира в млади таланти, отколкото да се удовлетворяват условията на играч, който е показал 4 безобразни резултата в последните си 4 участия за националния отбор?

Не е ли по-добре приоритет за БФШ да е шаха в училище и да сътрудничи с Европейския Парламент и ЮНЕСКО, нещо за което само допреди 4 години БФШ само мечтаеше? Лично аз смятам, че е по-добре да се инвестира в бъдещето, а не в играчи, които и без това вече са получили много.

На всички, които подкрепят клеветническата кампания на гореспоменатите господа, явно обслужващи чужди интереси само бих искал да кажа, че тяхната единствена цел е да рушат и никога няма да изградят нещо позитивно, нито за БФШ, нито за България.

С уважение: В. Топалов, Саламанка - 11.06.2015."