Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прочетох внимателно интервюто на посланик Исаков. Всичко, което казва е очаквано и се вмества в редицата прояви на руските посланици в страни от ЕС, след медийната офанзива и интервюто на президента Путин преди посещението му в Италия. Може и да не сме съгласни, но сме длъжни да се отнасяме с уважение към изложените позиции от руския посланик.

Но според мен той допусна груба грешка, която не може и не трябва да остава без внимание от българските институции.

Ние, като български граждани, помежду си можем да спорим как и дали се делим на русофоби и русофили. Това не е коректно, нито приемлимо, но е допустимо. Това са си наши вътрешни работи.

Но за посланик на чужда държава е абсолютно неприемливо да борави с тези условно разграничаващи нацията ни понятия в публични изяви. Не, че е нещо ново - всеки запознат с историята знае, че понятията "фили" и "фоби" са пуснати в употреба от руската имперска дипломация малко след Освобождението като средство за натиск срещу български политици, които днес считаме за символ на народолюбие.

Но в XXI век посланик Исаков просто няма право да използва тези понятия, като дели народа на такива, които симпатизират и тези които не симпатизират.

Първо, защото представлява Русия пред българската държава, а тя е съвкупност от всички български граждани и "фили" и "фоби". Акредитацията му не е само за "филите". С изказването си изразява публично предпочитания към една, произволно избрана и определена от него част от българския народ. Това той няма право да прави или ако го прави трябва да има незабавна реакция.

Второ, не е уместно да дели нацията на "фили" и "фоби", защото това е предоставена манипулация. Има доста хора, които естествено симпатизират на руската култура, на руската история и природа, но те са много повече от тези, които възприемат властта в Кремъл като естествен ориентир на собственото си поведение и ценностна база. Да се поставят несъгласните с днешната политика на Кремъл в разреда на "фоби" е елементарна пропагандна схема, но тогава в тези редици ще трябва да поставят и значитална част от руския народ, а това не е по силите и правата на един посланик.

За мен казаното от господин Исаков не е изненада, защото предложението за включването ми в "черния списък" на МИД заради "фобията" ми е излязло от посолството тук с неговия подпис. Няма да коментирам участието на мои сънародници в процеса.

Но решително и категорично трябва да се реагира срещу използването от руския посланик на "фили" и "фоби" и свободните съчинения "кои били повече". 

Българофилите в Русия повече ли са от българофобите? 

Това дори не е добър дипломатически език, да не говорим за такт.

Жалко, че дори стандартите вече не са същите.

Мнението на Илиян Василев е от блога му. Подзаглавието е на Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

По-правилния термин е мурзилка. А не русофил. Мнозинството от младите български мурзилки не са прочели и една руска книга. За Скрябин и дума да не става. Руската музика я свързват с Любе. Възхищават се от руски филми, героизиращи агресията в Афганистан, Грузия и Чечня. А по-възрастните са се ограничили до Алла Пугачова, Волоколамското шосе, спомените на Жуков. Общи характерни белези на българските мурзилки е ниска трудова квалификация и неудовлетвореност от мястото си в обществото. Те виждат себе си като част от върхушка, от която се изисква вярност, а не знания. А що се отнася до руската дипломация, тя е на нивото на Лавров. Какъвто министърът, такива и посланиците. А висшите им военни са на нивото на Рогозин. Нагли и агресивни.

Ггк

Велик Путин! Правилно му отне достъпа до братска Русия.

СИМО 11

Поуплаши се Василев! Преди 10-ина дни беше гост на оня тъпанар от България Он Еър, Весо и му събра очите, като каза следните думи в кроя на интервюта. След А, У, Русия-лоша, Путин - тоже, ама ние обичаме руския народ, но не Кремъл и прочие такива глупости, Василев, видимо променен с доста по-мек изказ приключи интервюто с думите: Разбира се, ние трябва да разберем страховете на Русия с приближаването на НАТО към границите й, трябва да кажем също, че вината за случващото се в Украйна не е толкова еднозначно. Весо Д., повдигна недоумяващо очи и с нетърпение изчака финалните думи на Василев. Удоволствие беше да се гледа гърча на Василев. Поомекна веднага, само това да беше постигнала руската забрана да стъпва в Русия Е ДОСТАТЪЧНО

Българин

Аз съм българин, не съм славянин, учил съм в Русия и съм русофил. Обичам руската култура, владея руски език и имам много приятели в Русия, Украйна и тн. Аз мразя Кървавия Тиран Путин и ви казвам: Путин не е Русия и Русия не е Путин. Утре Путин ще гушне здравеца, а Русия ще остане!

Фгф

Който обича Русия и руския народ обича и нейните владетели. Особено когато тоя руски народ се идентифицира над 80% с Путин!

Стояна

Симо, явно не следиш често блогът и изявите на Илиян Василев, щото плещиш злобно глупости.Г-н Василев, като типичен дипломат е твърде учтив,мек и възпитан в изказа си, но казва нещата достатъчно ясно и категорично. Не случайно му е оказана високата чест да е в черният списък на МВнР на рАЗИЯ.

Ожо

Не съм Симо, Сашо 11 съм, това е абревиатурата на ИВ като агент на ДС.http://bg.m.wikipedia.org/wiki/Илиян_Василев

Радо

Като са такива големи русофили българите, защо 2 млн българи избраха да живеят в Западна Европа и САЩ , а не в Русия?

Генерал Колев

Посланик Василев му е изнесал лекция по дипломация на посланик Исаков. Да, действително руската дипломация започна да дава голяма фира. А има такива традиции и история, дори в тъмните мигове, когато е трябвало да обслужва тирани.

Развеселен

Във фантастичният роман "Дюн" от Франк Хърбърт имаше персонаж, визуално напомнящ на Исаков - Владимир Харконен

Ясен

Най-добре го е казал Захари Стоянов: "И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Но Русия ни освободи, ще да ни се каже. Да, но тя освободи и татарите, и черкезите, и бухарците, и поляците, и грузинците и много още други. Ако тя ни е освободила, то е било само за това, за да ни тури на гърба нов самар."

Антииндивидуализма винаги е губещ, но е така примамлив, защото отхвърля от плещите ти необходимостта от самоосъвършенстване и предпоставя шуробаджанащината за издигане в обществото. В тази безпределна посредственост естествено не се обръща внимание на извращението, че има хора с власт на богоизбрани. Затова (е тъй жалко, че ) и още има последователи.

какво може да се очаква от блядистански посланик...

Лара

Да духат супата Соросоидите, Русофилите, теменугите на Костов. Шнур за "Америка за България", два за "Национално Движение Русофили". Да живее България!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.