Гърция е представила ново предложение на кредиторите си в опит да отключи тяхната финансова помощ и да избегне дефолт, съобщи днес Европейската комисия. Тя не изрази отношение към офертата, посочвайки, че още я изучава.

Според  Би Би Си крайнолявото правителство на премиера Алексис Ципрас прави отстъпки по спорните въпроси за данък добавена стойност, бюджетния излишък и пенсиите. Блумбърг предава, че новият документ не вдъхва доверие, защото е „мъглява преработка“ на отхвърленото от кредиторите предишно предложение от 47 страници.

Атинският всекидневник „Катимерини“ цитира неназовани европейски представители, че част от новите предложения на Атина са били вече отхвърляни в миналото и не водят към „конструктивен напредък“. Документът е от седем страници, три от които описват фискалните мерки, с които правителството се ангажира, а останалите четири са посветени на финансовите му нужди през юли и август, които са общо 7,6 милиарда евро плащания по външния дълг на страната, пише „Катимерини“.

Миналия петък кабинетът на Ципрас отложи плащане от 305 милиона евро към МВФ и обеща да го издължи заедно с оставащите 1,3 милиарда евро до края на този месец, както рядко прилагано правило на фонда позволява.

В последното си писмо до кредиторите управляващите в Гърция се опитват да отстъпят от това, което наричаха „червени линии“ в замяна на гаранции за ново спасително финансиране и вероятно разсрочване на дълга.

Едно от последните им предложения е за бюджетен излишък от 0,75% от БВП тази година и от 1,75% догодина, докато кредиторите настояват за 1% тази година и 2% през следващата, съобщава „Катимерини“.  

Еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Пиер Московиси се е срещнал с гръцка делегация вчера след обяд, каза днес говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. Тя е включвала заместник-министъра на външните работи Евклидис Цакалотос и държавния министър Никос Папас, ключови фигури в екипа за технически преговори.

„Циркулират различни предложения, включително нови предложения, които бяха получени по-рано тази сутрин, добави Схинас.  - Трите институции (Европейската комисия, Европейската централнабанка и Международният валутен фонд – б.а.) в момента преценяват старателно и грижливо тези предложения. Ние в Европейската комисия продължаваме да работим в контекста на декларацията на Еврогрупата от 20 февруари, който определя въпросите предмет на преговори“.

Тази декларация изключва от предмета на сегашните разговори намаляване или преструктуриране на дълга. Тя посочва, че Гърция трябва първо успешно да завърши сегашната програма за реформи срещу финансово подпомагане.

Говорителят посочи, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер може да се срещне и да продължи разговорите с Ципрас успоредно с програмата на утрешната среща на върха между ЕС и държавите от Латинска Америка и Карибите в Брюксел.

 Тук ще присъстват държавни и правителствени ръководители от всички 28 членки на ЕС и се очаква Ципрас за пореден път да се срещне с германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Юнкер отказа да вдигне телефона на Ципрас миналия петък, след като последният във враждебна реч в гръцкия парламент отхвърли последното предложение на кредиторите, ден след като беше преговарял по него с председателя на Комисията в Брюксел.

На следния ден, на пресконференция по време на среща на Г-7 в двореца Елмау,  Бавария Юнкер разкритикува Ципрас, че е изопачил позицията на кредиторите. Той обаче не изключи пак да преговарят, ако Гърция представи нови предложения.

На същата среща Меркел предупреди, че времето, в което може да бъде постигната сделка изтича, като се има предвид, че тя ще изисква ратификация в парламентите на 19-те членки на ЕВрозоната.

Гръцката програма приключва на 30 юни и ако дотогава страната не получи замразения транш от спасителните заеми от 7,2 милиарда евро, я заплашва фалит и вероятно напускане на общата валута. Ципрас заяви тази сутрин, че това би било началото на края на Еврозоната.

Вчера обаче председателят на френската национална банка Кристиан Ноайе заяви, че напускането на Гърция няма да дестабилизира Еврозоната, защото тя е по-добре подготвена за това отколкото преди началото на на дълговата криза преди пет години.

„Проблемът на Гърция е проблем на самата Гърция“, каза той на пресконференция в Монреал, Канада.