Трима от пазачите на Обама били върнати от Холандия, заради пиянство, съобщи в. "Вашингтон пост". Случката станала в хотел в Амстердам, където американският президент беше преди участието си в Хага на срещата за ядрената сигурност на планетата. Близки до следствието твърдят, че тримата пили яко цяла нощ, а единият не могъл да се качи до стаята си и заспал във фоайето на хотела.

Камериерките веднага се обадили в американското посолство, след като сутринта открили заспалия охранител на канапето пред рецепцията. От амбасадата позвънили на "Сикрет сървис" и на шефа на екипа за посещението в Холандия. Уведомена била незабавно и и шефката на спецсужбата Джулиа Пиърсън, която пътува в самолета, заедно с президента. Срамната история се разиграла ден преди Обама да кацне в Амстердам.

Говорител на "Сикрет сървис" потвърди късно снощи, че трима от охраната са били върнати в САЩ по дисциплинарни причини. Срещу тях започнало и разследване за дицсиплинарни нарушения.

Подобна случка с авангарда от охраната на президента се разигра в Картахена, Колумбия през 2012 г. Тогава дузина агенти се бяха изпонапили, поръчали си проститутки и спретнали голяма оргия.

Според правилата на службата никой няма право да пие алкохол 10 часа преди пристигането на Обама. Така че вечерният запой на тримата се смята за тежко нарушение на реда.

Пиячи били от ниво GS-13, издал на вестника източник от разследването. Единият от тях бил началник на група  за контранападение при инциденти. Ако президентът или конвоят бъдат атакувани с оръжие, те са длъжни веднага да открият огън по нападателите и да продължат да стрелят по тях, докато охраната изведе на безопасно място държавния глава, разяснил източникът. По принцип точно тази част от "Сикрет сървис" се смята за най-елитната в службата. Точно тя е последната преграда пред президента. За да попаднеш в нея трябва да си изключително психически устойчив и невероятен стрелец, свидетелстват бивши служители на службата. Тренировките са всекидневни и много натоварени. 

"Те получават най-добрата техническа екипировка в службата. Този тим непрекъснато тренира отбиване при нападение, евакуация на президента и всичко, свързано със защитата на държавния глава", свидетелства бивш охранител. При пътуване в чужбина работят на смени до 12 часа, за да са винаги в перфектна физическа кондиция.

След случката в Каратахена имаше голяма чистка в Сикрет сървис. Поне 10 души бяха уволнени или преместени на друг вид работа. Взеха се мерки подобни нарушения да не се случват. "Това е недопустимо", коментира тогава Обама. Но само две години по-късно се случва същия гаф. Е, без проститутките. Или пък просто не са ги усетили, или са ги скрили Защото в Картахена всичко се разкри, след като жрица на любовта се оплака, че агентите не й платили достатъчно за услугата.