СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Г-8 е история! Това е заявил Барак Обама на закрита среща в понеделник вечер в Хага с лидерите на останалите 6 най-развити държави в света. Така Русия на Путин остава извън елитния клуб.
Това съобщи днес „Шпигел“, позовавайки се на сигурен източник, участвал в разговора, който продължил час и 15 минути.  Официалното съобщение, че Г-7 отказват да се срещнат през юни в Сочи като Г-8, било само дипломатически ход.
 На засекретената среща са присъствали председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпьой и шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу. Американците предложили тя да се проведе в посолството на САЩ в Хага. Трезвомислещата германска канцлерка Ангела Меркел се противопоставила. Тя не искала да се нажежава още повече атмосферата между Запада и Русия. Канцлерката била на мнение, че среща в американското посолство щяла да създаде впечатление, че се отваря нова студена война на Русия. Прието било предложението й разговорът да се проведе в резиденцията на холандския премиер Марк Рюте. Той ги посрещнал в зимната градина на резиденцията си.
Последващото официално съобщение гласи: „Ние ще замразим участието си в Г-8, докато Русия промени курса си и отново се създаде обстановка, при която Г-8 ще е в състояние да води конструктивни разговори.”
Тази формулировка навежда на мисълта, че стореното от Путин е поправимо. В действителност обаче лидерите на Седморката са били категорични, че след анексирането на Крим от Русия Г-8 е вече история, твърди източникът на „Шпигел“. 
Обама изрекъл това, което всички мислели – Г-8 може да се съживи само, когато Крим отново бъде върнат на Украйна. И тъй като никой от присъстващите не вярвал, че Путин може да даде заден ход, съдбата на Осморката била решена. Лидерите на САЩ, Канада, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Япония се разбрали да се срещат редовно във формат Г-7, какъвто той е бил от 1976 г. до 1997 г., когато в елитния световен клуб беше приета и Русия.
Световните лидери се споразумели също, че засега няма да се налагат допълнителни санкции спрямо Русия. По-рано през деня Обама заяви, че Русия „ще заплати за поведението си“. В резиденцията на холандския премиер обаче той настоял понастоящем да не се налагат нови санкции. Останалите шестима замълчали.
В официалното съобщение се посочва още: „Ако Русия продължава със стъпки, които водят до ескалация на напрежението, има готовност за задействане на санкции по сектори.“ Визира се бойкот на цели клонове от промишлеността, което е трета степен на санкциите – икономически.
На самата среща обаче не било конкретизирано кога точно това може да стане. Целта била Путин да се държи в неяснота и несигурност, а и да се види докъде е готов да стигне. Седморката обаче била на мнение, че Западът няма да чака  нахлуването на руски войски в други части на Украйна, за да наложи най-суровите санкции.
Всички били на мнение, че всъщност най-голямото наказание за Путин е изключването на страната му от Г-8. Това за него било крайно болезнено и би го принудило към стъпка по посока на Запада.