Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

WiFi – безжичният интернет, вече стана стандарт в много домове. Но рутерът ни, малката кутия с мигащи светлинки и една-две антени, може да прехвърля не само пакети с данни към компютъра ви – а и енергия.

При това, демонстрирали са докторанти от Лабораторията за сензорни системи във Вашингтонския университет, това не изисква нова технология. Всъщност, за да захраните някое не много лакомо устройство, е нужна само малка модификация на рутера в хола ви.

Тук става въпрос за немалко енергия. Ако сте се разхождали из центъра на голям град и сте поглеждали списъка с WiFi мрежи в околността, можете да си представите колко лесно може човек да се възползва от това. И отдавна има сензори, които могат да улавят подобна енергия.

Осовният проблем обаче е, че безжичният сигнал не е много стабилен. Той се излъчва на накъсани интервали по няколко различни честоти на един и същи канал. Групата във Вашингтон, водена от докторантката Вамси Тала, са заобиколили този проблем, като са настроили рутера просто да излъчва звук докато няма активна употреба на канала. Постоянното бръмчене е било достатъчно, за да се улови малко енергия и да се ползва за някои устройства.

За да тестват системата, изследователите са създали температурен сензор, чийто единствен енергиен източник са WiFi сигналите. А още по-впечатляваща е безжичната камера, която задържа малко енергия от WiFi-а в кондензатор. Когато зареди достатъчно, щраква снимка. Без никакъв друг източник на енергия, камерата е можела да снима веднъж на всеки 35 минути.

А още по-важното е, че добавянето на шума по никакъв начин не е повлияло на скоростта на интернета. Да, не става въпрос да точим, а да „рециклираме“ енергия, която така или иначе ползваме за сигнала до компютрите ни.

Разбира се, засега това е само доказване на концепция, а преди да се превърне дори в бъдещ проект за комерсиална употреба, трябва да мине през тежки проверки – какви сигнали се излъчват и по какви честоти подлежи на тежки регулации по цял свят.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.