Малко вероятно е държавите от Европейския съюз да легализират марихуаната скоро, както някои части на САЩ, заяви директорът на Европейския център за наблюдение на наркотиците Волфганг Готц.

"В Европа не знам нито едно правителство или парламентарно мнозинство зад правителство, което в момента сериозно да дискутира легализиране на марихуаната или някакъв друг вид регулация. Не виждам как ще се появи дискусия на нивото, на което се случва в Америка,“ заяви Готц на брифинг в Лисабон, където е главната квартира на Центъра.

Той обаче по никакъв начин не аргументира изказването си.

Според скорошен доклад на Центъра обаче, има съществено увеличение в силата и чистотата на канабиса, ползван в Европа, което увеличава шансовете за здравословни проблеми, тъй като хората, често без да знаят, консумират далеч по-силен продукт в сравнение с преди десетилетие например.

В тази връзка между 2008 и 2012 г има увеличение при спешните случаи, свързани с марихуаната. В умерена употреба растението няма трайни вреди върху човешкото тяло, но при прекаляване може да се развият проблеми на нервната и респираторната система. Посещение в болница се налага само при 1,2 от 1000 консуматори на канабиса, показва изследване във Франция от 2011 г.

Португалия даде старт на декриминализацията на всички наркотици през 2001 г и някои държави на Стария континент последваха примера й, позволявайки малки количества наркотици, особено марихуана, да не бъдат третирани като криминално престъпление.

Германия позволява на сериозно болните да отглеждат, купуват и консумират канабис чрез специален лиценз. Медицинската марихуана и закупуването на такава за развлечение са легални в Чехия.

През 2013 г. Румъния стана 10-ата държава в ЕС, легализирала медицинската употреба.

В Хърватия, Австрия, Италия, Испания, Швейцария, Естония и Холандия притежанието на малки количества и употребата също са декриминализирани, като наказанието обикновено е малка глоба и рядко се прилага. Полицията също рядко провежда акции, освен срещу големите дилъри.

В САЩ 22 щата и Федералният окръг Колумбия позволяват медицинската употреба на марихуаната, а в 4 щата растението е законно да се употребява и за развлечение. Само в 4 щата употребата все още е криминално престъпление.