Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Притеснително е, че голяма част от разрешителните актове, които се издават за проекти и не нарушават екологичното законодателство, се обжалват от различни екоорганизации."

Това коментира пред Дарик министърката на околната среда и водите Ивелина Васиева. Ресорното ведомство вече е сезирало прокуратурата за т.нар. екорекетьори, които масово блокират вече одобрени проекти, допълни Василева.

Тя подчерта, че българското законодателство дава всички възможности за прозрачен процес, изразяване на мнения и позиции, включително обжалване на всички актове.

"Но това, което не разбирам и не приемам, е злоупотребата с права. В този смисъл съм притеснена от това, че голяма част от актовете, които се издават от компетентните органи, се обжалват. Това в някои случаи забавя важни стратегически обекти. Има междуведомствена комисия, която се състои от 18 члена - всеки един с равно право на глас, която има за задача да разглежда и изразява мнение по екологични оценки на планове и програми. Всички документи се публикуват, предмет са на обществено обсъждане, на изразяване на позиции и мнения, но решенията се взимат от компетентния орган", добави министърът.

Преди време Нова тв показа кадри от скрита камера как Дончо Иванов - управител на станалата печално известна Коалиция за устойчиво развитие, иска откуп от бизнесмен от Пирдоп, за да оттегли коалицията жалбата си, че по проекта му нямало ОВОС. Това изнудване бе определено като екотероризъм.

Клуб Z писа, че редица фирми в района на Златица и Пирдоп са получили писма с искане за дарение от 1 млн. лв. от името на организацията. През април МОСВ обяви, че започва нова процедура по избор на представители на неправителствения сектор във Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС), където член е и Иванов.

Любопитно е обаче, че по някои спорни проекти, като например бетонните плочи на къмпинг "Юг", самата прокуратура обяви, че е атакувала и временно спряла разрешителните за строеж.

Ключови думи

Коментари

само съдът е крайна инстанция!нещо сме нервни

екорекет

По-притеснително за вас е, че наистина има екоорганизации, които следят за далаверите ви и не позволяват да ви се случват нещата! Да ви приседнат дано всички рушвети и всичкото нещасти, което поричинявате на неудобните за вас хора! (умишлено "вас, ви" е с малки букви, т.к. уважението ми отдавна сте изгубили!)

Сега да не се изредат да пишат всички служители от цекоминевската банка и фирми...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.