"Притеснително е, че голяма част от разрешителните актове, които се издават за проекти и не нарушават екологичното законодателство, се обжалват от различни екоорганизации."

Това коментира пред Дарик министърката на околната среда и водите Ивелина Васиева. Ресорното ведомство вече е сезирало прокуратурата за т.нар. екорекетьори, които масово блокират вече одобрени проекти, допълни Василева.

Тя подчерта, че българското законодателство дава всички възможности за прозрачен процес, изразяване на мнения и позиции, включително обжалване на всички актове.

"Но това, което не разбирам и не приемам, е злоупотребата с права. В този смисъл съм притеснена от това, че голяма част от актовете, които се издават от компетентните органи, се обжалват. Това в някои случаи забавя важни стратегически обекти. Има междуведомствена комисия, която се състои от 18 члена - всеки един с равно право на глас, която има за задача да разглежда и изразява мнение по екологични оценки на планове и програми. Всички документи се публикуват, предмет са на обществено обсъждане, на изразяване на позиции и мнения, но решенията се взимат от компетентния орган", добави министърът.

Преди време Нова тв показа кадри от скрита камера как Дончо Иванов - управител на станалата печално известна Коалиция за устойчиво развитие, иска откуп от бизнесмен от Пирдоп, за да оттегли коалицията жалбата си, че по проекта му нямало ОВОС. Това изнудване бе определено като екотероризъм.

Клуб Z писа, че редица фирми в района на Златица и Пирдоп са получили писма с искане за дарение от 1 млн. лв. от името на организацията. През април МОСВ обяви, че започва нова процедура по избор на представители на неправителствения сектор във Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС), където член е и Иванов.

Любопитно е обаче, че по някои спорни проекти, като например бетонните плочи на къмпинг "Юг", самата прокуратура обяви, че е атакувала и временно спряла разрешителните за строеж.