Нека спре тормозът над Софийска филхармония, призовава един от най-прославените по света български музиканти Веско Пантелеев-Ешкенази. Цигуларят, който е концертмайстор на „Концертгебау“-Амстердам, е силно притеснен от споровете, които раздират Филхармонията.

Преди дни диригентът на хоровата капела „Светослав Обретенов“ Илия Михайлов излезе с интервю пред сайта „Гласове“, в което описа схеми, чрез които се източвали държавни субсидии в културния институт, обвини директора Виктор Стоянов в некомпетентност и зависимост, и заяви, че далаверите били прикривани от зам.-министъра на културата Боил Банов, а гръб им бил един зам.-градски прокурор.

Впоследствие Михайлов беше освободен поради изтичане на договора, а Банов и Стоянов отговориха, че ще го съдят за клевета. Софийска филхармония в момента е разделена на лагери, пише „Площад Славейков“ – за и против ръководството. Главният диригент Мартин Пантелеев обяви във Фейсбук, че подкрепя институцията, водена от Виктор Стоянов:

„Трудно ми е да коментирам желанието за разруха на един от най-важните културни институти в България. Всичко градено в годините с толкова труд и любов, бива принизено, смазано в името на лични интереси. Надявам се разумът да надделее и тази тъжна картина да има своя край съвсем скоро. Сигурен съм, че ръководството на Софийска филхармония в лицето на Виктор Стоянов ще съумее да докаже истината.“ 

Веско Ешкенази също заяви в социалните мрежи, че подкрепя ръководството на оркестъра и призова за успокоение на страстите:

„Обръщам се към публиката, която обича и следи неизменно изявите на българския оркестър с 86-годишни традиции – Софийска филхармония. Този оркестър, на който аз неведнъж съм бил солист още от ранна детска възраст, този оркестър, в който моят баща отдава повече от 40 години от живота си като соло-кларинетист, този оркестър, в който Мартин Пантелеев отстоява достойно позицията на главен диригент, наследявайки имена-легенди като Саша Попов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Стефанов, Влади Симеонов, Димитър Манолов и много други, този голям български оркестър не заслужава да бъде тормозен по този абсолютно безпочвен и нелеп начин. Най-искрено се надявам акцията от последните дни, насочена към уронване на авторитета му, да е приключила. Виновните ще поемат отговорността си – законово и морално.

Пожелавам на колектива, на ръководството му (Виктор Стоянов) и на маестро Пантелеев (Maртин Пантелеев) много кураж и вдъхновение!“

"Площад Славейков"