Точка едно: недостиг на парите за лечение. Точка  две: закупуване на нови автомобили... Така е изглеждало заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса на 25 май. Точка две минава  и резултатът е съмнителна обществена поръчка за закупуване на нови автомобили. Това става ясно от разследване на Би Ти Ви.

Поръчката е за закупуването на общо 20 автомобила от шест вида - луксозен седан и луксозно комби, автомобили среден клас, съответно седан и комби, мини ван и бус. Това показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Поне две трети от марките коли, представени у нас, отпадат още на старта заради изискване на поръчката всичките 6 вида автомобили да са на един производител и вносител. Бусове, ванове и луксозни коли с подобни параметри едновременно произвеждат само 5 производители - три френски фирми и две германски.

Четири от потенциалните петима участници обаче не могат да се включат в конкурса заради дребни, но задължителни условия за участие. Като например минимално разстояние между осите на колите, обем на двигателя в тесни параметри и др.

Крайният срок за подаване на офертите е 29 юни.

"Казусът е симптоматичен за това как обществените пари се изразходват, това се прави по същия начин с бюджета на болниците. Или някой в касата е фен на дадена марка, или не само Глинка Комитов (шефът на НЗОК), но и някой от роднините на направилия обществената поръчка ще кара такъв автомобил".

Това коментира бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. И разказа, че като министър е спрял подобна обществена поръчка за доставка на линейки. Според Константинов контролът в касата е неефикасен и бюрократичен.

Според бившия председател на етичната комисия към Българския лекарски съюз проф. Милан Миланов парите в НЗОК са станали "кюп" по времето на министър Радослав Гайдарски и това е дало възможност за сериозни злоупотреби. Преди това за подобни обществени поръчки финансирането ставало чрез държавния бюджет.

Подобна поръчка за автомобили имаше и през миналата година, само че тя бе направена от ДАНС. На 30 юни 2014 г. ДАНС обяви конкурс за 84 нови автомобила (4 от тях - луксозни джипове) на обща стойност 3,6 милиона лева. Условията за участие в конкурса бяха очевадно нагласени.

В изискванията за участие в търга на доставчиците бяха подадени параметри с точност до 5 сантиметра - колко да са дълги, колко да са широки, колко да е разстоянието между осите на колите и т.н. До конкурса отново бе допуснат само един участник. И той накрая той спечели поръчката с цена само 3700 лева по-ниска от обявените максимални 3,6 млн. лева.