Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига в Брюксел тази вечер за ключов разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, докато преговорите на дълбоко задлъжнялата страна с кредиторите ѝ стигнаха критична фаза и залогът им е оставането на Гърция в Еврозоната.

„Не очакваме окончателен резулат тази вечер“, каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. Той посочи, че срещата е по покана на Юнкер и ще бъде „лична“.

Европейски източник запознат с обстановката каза под условие за анонимност, че целта на личната беседа е „да създаде обща площадка за приземяване, общ език“ между Гърция и Еврозоната.

Съгласно утвърдената в нея процедура, Гърция трябва да постигне техническо споразумение с представителите на своите кредитори – ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) и то да получи политическото одобрение на Еврогрупата, т.е. на финансовите министри на 19-те страни от общата валута.

Досега в този формат няма споразумение, защото крайнолявото правителство на Ципрас не иска да отстъпи от предизборните си обещания за край на бюджетната строгост, на която кредитори държат.

Схинас нито потвърди, нито отрече, че в срещата могат да се включат председателят на Еврогрупата, холандският министър на финансите Йерун Дейселблбум  и председателят на ЕЦБ Марио Драги.

„В тази сграда много хора влизат и излизат“, каза той.

Среднощният разговор на Юнкер и Ципрас следва среща на високо равнище за Гърция на германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд, Юнкер, Драги и генералната директорка на МВФ Кристин Лагард в Берлин онзи ден. Тя подчерта общата загриженост, че преговорите с Гърция са блокирани и излизането ѝ от еврото е реална възможност с непредсказуеми икономически и политически последици както за страната така и за ЕС.

След берлинския мини-съмит Ципрас обяви, че е пратил на партньорите си в преговорите  нов план от 47 страници, съдържащ максималните възможни отстъпки, които правителството му може да направи. Той посочи, че ако кредиторите не го приемат, вината за евентуалния фалит на Гърция и възможното ѝ отпадане от Еврозоната ще е тяхна.

Правителството му няма пари и депутати от управляващата партия СИРИЗА обяви тези сутрин, че ще правителството ще плати следващата вноска от 300 милиона евро по дълга си към МВФ, чийто падеж е в петък, само ако дотогава има споразумение с кредиторите.  

Очаквайте подробности.