Окръжна прокуратура-Пловдив днес ще даде повече подробности около ареста на Милко Стрехин - сътрудник на депутата от РБ Никола Хаджийски.

"Категоримчно мога да ви кажа, че никой не съобразява качеството на здадържания от гледна точка на политическата му принадлежност - отговори Цацаров на въпрос на Клуб Z. - Днес ОП Пловдив ще представи необходимите данни. Разговарял съм с колегите, колегите твърдят категорично, че са налице данни и за участие в съответна дейност, която е предмет на разследване."

Обвинител № 1 каза, че не се притеснява от евентуални обвинения срещу подопечното му ведомство, че действа политически.

"Никой не е задържал някого за това, че бил член на не знам каква политическа формация.Дори не зная на коя е... 

А по повод сигналите - колкото повече приближаваме до всякакви поводи за напрежение, толкова повече ние ще бъдем обвинявани, че едва ли не действаме политически. Такова ще е положението с всички кметове. Които кметове така или иначе първо се появяват на екраните и въобще в ефир. Такова ще е положението и сега.

Извинявайте, като е привърженик на партията Х, У, на блока Z, трябва да има някакъв имунитет ли? Или всякакви действия, които са насочени към разследване на евентуална престъпна дейност, следва да срещнат въпроса: "Ама тук вие действате политически." Ние ако действаме политически, какво да кажа - да си затворим Наказателния кодекс и да вземем уставите на съответните партии, ако ги имат, разбира се?", отговори ни Цацаров

На журналистически въпрос: "Смятате ли, че през прокуратурата има опасност да започне замеряне на политическите партии?", той отговори с въпрос: "А смятате ли, че може да започне замеряне чрез медиите?"

По повод представените предложения на Министерството на правосъдието за промени в Закона за съдебната власт, част от които касаят и прокуратурата, Цацаров каза, че първо е доволен, че най-после все пак предложенията са били обнародвани. Той заяви, че има лично мнение за многото плюсове и многото минуси в законопроекта, но няма да го сподели, за да не излезе, че задава тона на прокуратурата (с негова заповед тече анкета и обсъждане на всички нива на прокуратурата и следствието, б.р.)

"Отсега мога да кажа, че няма да се съобразим със срока 15 юни (който е поставен от Министерството на правосъдието за обсъждане, б.р.). При положение, че сме чакали толкова време подобен законопроект, някак си обсъждане за дата 15 юни, при положение, че днес е трети, звучи - меко казано - несериозно", каза той.

По повод зверското убийство на 16-годишния Георги Игнатов в София главният прокурор каза само, че се работи 24 часа "с най-доброто, което разполагаме". Той отказа повече коментари, защото работта нямало да свършат нито главният прокурор, нито журналистите, а експертите, които работят денонощно.