За пореден път представител на БСП произнесе пламенна реч в защита на хората, работили за комунистическата ДС. Този път ораторът бе депутатът Атанас Мерджанов, а поводът - предаването на досиетата на военното разузнаване на комисията по досиетата.

"За нас винаги е било несправедливо на една и съща плоча да се поставят доносника и разузнавача. Нека вместо комисията по досиетата да чете история, историци да четат досиетата“, каза Мерджанов.

Според него 9 години след създаването на комисията по досиетата резултатите от нейната работа са трагични.

"Колко хора и колко големи българи сред, които видни интелектуалци, творци и спортисти бяха окепазени от тази комисия. Помислете как, когато комисията ви обяви за сътрудник на базата на някакво картонче, вие можете да докажете, че не сте знаел за него. 170 български дипломати, с чиито усилия България влезе в НАТО и ЕС станаха жертва на комисията по време на първото управление на ГЕРБ. Днес на ред са военни разузнавачи, а подбудител на тяхното осветяване е министърът на отбраната. Решението на министъра на отбраната е безотговорно, непрофесионално и странно", заяви Мерджанов.

Социалистите били готови да предложат закон за исторически институт, в който досиетата да бъдат изследвани и четени изъвн политическото озлобление.