Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Административният съд – София град потвърди отказа на Софийския градски прокурор Христо Динев да предостави информация за работата, която е извършил Делян Пеевски в качеството си на следовател. Депутатът от ДПС е бил в четири периода следовател между 2005 и 2013 година.

Информацията бе поискана от „Дневник“. Първоначалният отказ на прокуратурата е мотивиран с това, че „исканата информация не е обществена по смисъла на Закона за достъп до обществена информация“. Вторият мотив е, че „не е налице съгласие от третото лице“, т.е. самия Делян Пеевски.

Поисканата информация е за:

„1. Броя на досъдебните производства и следствените дела, които са били разпределени на Д. П.;

2. Броя на изготвените от Д. П. обвинителни заключения, заключения с мнения за прекратяване и с мнения за спиране;

3. Броя на извършените от Д. П. следствени поръчки и проверки;

4.Общата продължителност на времето, в което Д. П. е бил в отпуск за времето, когато е бил следовател, а именно: от 13.04.2005 г. до 23.11.2005 г., от 14.11.2007 г. до 05.12.2007г, от 08.07.2009 г. до 15.07.2009 г. и от 14.03.2013 г. до 04.04.2013 г.“

Съдията Галин Несторов отсъжда, че „надделяващ обществен интерес не е налице“ и потвърждава отказа на прокуратурата. Освен това подобна информация не би създала обективна картина за дейността на следователя.

„Предоставянето на информация за броя на досъдебните производства, обв. заключения с мнения за прекратяване и спиране и на извършените следствени поръчки и заключения с мнения за спиране за периода, в който П. е заемал длъжността следовател не би могло, само по себе си да даде обективна оценка за дейността му като следовател и за опита, който притежава. Така, не биха се направили достатъчно обективни изводи и за дейността на органа, в който същия работи“, пише в мотивите.

Съдията също пише, че с тази информация се цели, „съставяне на „паралелна, лична атестация“, която би била субективна и неотговаряща на фактите, относно работата на конкретния магистрат – в случая Д. П.“

„Възможно е създадената погрешна представа да доведе до накърняване на личния авторитет и да повлияе на възможността на магистрата в бъдеще да изпълнява независимо и почтено правомощията, предоставени му по закон.“

Съдия Галин Несторов използва случая с Пеевски, за да коментира и актуалната съдебна реформа и гарантирането на независимостта на системата: 

„Как да се гарантира същата, когато е възможно да бъде предоставен достъп до информация, която би могла да изкриви представата за професионалната дейност на магистрата и да го постави в несигурност от изпълняване на служебните задължения.“

Ключови думи

Коментари

Ами може, представете си как звучи "НУЛА дела, НУЛА заключения, НУЛА проверки...", въобще една кръгла НУЛА.

По точно две(00)нули.А за съдията и мъжки,и женски нули.

"работил " е 5 месеца

УИКИ:През 2001 година Делян Пеевски става член на НДСВ, тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначава за парламентарен секретар и му възлага да оглави борда на „Пристанище Варна“ ЕАД - най-голямото пристанище в България, тогава Пеевски е само на 21 години, пост от който по-късно е освободен поради липса на образователен ценз. [3] Според Юрген Рот тогава пристанището се владее от свързваната с организирана престъпност групировка ТИМ. [2] През това време той е студент по право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. При правителството на Симеон Сакскобургготски майката на Пеевски, Ирена Кръстева, е шеф на Българския спортен тотализатор. От май 2005 г. Пеевски е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба, макар че според закона за тази длъжност се изисква двегодишен стаж. Пет месеца по-късно е назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.[1] През 2007 г. срещу Делян Пеевски има повдигнато обвинение за изнудване. Христо Лачев се оплаква, че Пеевски поискал на близки до него фирми да бъде осигурена работа с „Булгартабак“. По обвинението е образувано дело за използване на служебно положение за набавяне на противозаконна облага. Това води до уволнението на Делян Пеевски. Прокуратурата преустановява разследването срещу него „поради липса на доказателства“, а Висшият съдебен съвет го възстановява и като следовател, тъй като законът пази местата в съдебната власт на депутати, министри, зам.-министри, кметове и общински съветници. Две седмици по-късно Пеевски е възстановен на поста зам.-министър на бедствията и авариите.

дай дай

Айде да не ми цитираш простотиите от уикипедия, че те си събират информацията откъдето им падне. Ако има нещо реално което може да се намери, това са неща от официални източници. Че прасето е оваляно до ушите в кочината знаем всички, но айде по-сериозно. Най-вече защото дезинформацията е точно толкова, колкото информацията. А Юрген Рот е продажна маймуна - вчера писа едно, утре пише друго. Щото на него му е много лесно да си пише скандалните книжки на базата на клюки, ние нормалните хора обаче ако почнем да разчитаме на клюките му си олекваме и ставаме за смях.

Charley

Невъзможно е да се "накърни авторитета" на самоходното кюфте, защото той няма авторитет!

От НАП съобщиха, че авторитетът на г-н Пеевски всъщност не е негов.

15/15

Хахахахха, това ми хареса

kashpirovska

Еее,паднах от смях!Демек няма никакъв авторитет,и следователно нищо няма да му "се накърни",ако се изнесат данни за работата му...Хахахаха!

Много готино! :-) А уточниха ли, че е на майка му?

Деян

Прекрасно чувство за хумор!

Деян

Този идиот изобщо не е работил нищо за времето, за което е бил в следствието. Удивен съм, че ако се даде отговор на зададените въпроси, ще се накърни авторитетът му. Защо? Нима е позорящо обстоятелство да си вършиш работата, за която държавата ти плаща?

Атанас

Тази свиня е функция на безнаказаността. Буренът би следвало да се проследи до корена и да се отскубне, инак той пак ще поникне. Яхтеният министър Пламен Петров, който го назначи пръв, беше дълги години финансов бос на Мтел, Серж е шеф на евросоца, а Емел Етем се подвизава под прозвището Ебете мен някъде из хотелите си по Черноморието и т.н. и т.н. Искам да кажа, че докато онези които сеят корупция и след това тънат в разкош няма как да се оправи тази държава. За съжаление като гледам любовната афера на "реформаторите" с мутрата (която те легитимираха с безпринципната настояща коалиция) съм убеден, че ще изникнат нови Делянчета след време. Моника Маковей е много права за реформите в съдебната система и конституцията - партенки. Трябва един прокурор, който да тръгне назад по станалата емблематична нишка Пеевски, за да покаже на настоящите "избранници", че във времето нищо не остава безнаказано. Такъв обаче няма, уви.

Да бе сигурно не е за пред хората.

#

MALIIII, AMA HUBAV BE, MASHALA ASHKOLSUN, AFIDERSINIS

омерта

Решението е в пълен унисон с преобладаващото обществено мнение за ДП и дереджето на съдебната система. Определяйки създадената представа за ДП като погрешна, съдията индиректно потвърждава, че тя е ВЯРНА. Потвърждава и "легендата" за влиянието на ДП в съдебната система. Накърняването на нещо несъществуващо не заслужава коментар. Не, с това решение Несторов не изписва вежди.

kashpirovska

"Определяйки създадената представа за ДП като погрешна, съдията индиректно потвърждава, че тя е ВЯРНА..." Да не би точно това да им е целта?! Макар,че не вярвам де! Дебилни изроди!

Лафка си бачка на пълен оборот ,просто заля държавата и принуди дребните търговци да закрият своите павилиони и или при него да работят или остават на улицита

Какво е свършил за 5 месеца-без опит -НИЩО за държавата, Много за Мафията

Тази информация би требвало да е задължителна за досието на всеки магистрат. Задължително е да се знае, с какво се занимават по цел ден съдиите, прокурорите и следователите, щом се хранят с нашите пари. Реакцията на Съда показва, колко неотложно необходимо е генералното прочистване на съдебната ни система.

Как се прави сьдебна реформа от прокурори с треперещи гащи(вьпрос без отговор)

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.