Елена Панарити, номинирана за представител на Гърция в Международния валутен фонд (МВФ), бе принудена да оттегли кандидатурата си, предаде Ройтерс.

Това стана по настояване на най-твърдолинейното крило на управляващата крайно лява партия СИРИЗА. Оттам заявиха, че Панарити, която в миналото е била депутат от социалистическата партия ПАСОК и анализатор в Световната банка, е подкрепяла предишните спасителни пакети за Гърция, отпуснати от международните кредитори.

Смяната е знак за борба в правителството на Алексис Ципрас в момент, в който преговорите за бъдещето на страната са в решителна фаза, отбелязва Ройтерс.

Същевременно бе съгласувано финално предложение към Гърция. Това стана късно снощи след извънредна среща в Берлин. Там бяха германската канцлерка Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и шефката на МВФ Кристин Лагард.

Петимата договорили обща позиция за дълговата криза на Гърция, която е на ръба на неплатежоспособността. 5 юни е крайният срок, в който Атина трябва да възстанови 300 милиона евро на МВФ. Участниците в срещата се разбрали да продължат много интензивно работата в близките дни и да поддържат контакт както помежду си, така и с гръцкото правителство, съобщиха от кабинета на Меркел.

Срещата бе свикана зарази статия във френския в. "Монд" на гръцкия премиер Алексис Ципрас. Той обвини ЕС, ЕЦБ и МВФ, че поставяли пред страната му "абсурдни искания", за да възстановят замразената финансова помощ, както и че не уважават суверенния избор на гръцкия народ.

Ципрас дори не бе повикан на срещата в Берлин. Той седял на телефона си в Атина в очакване да му се обадят, твърдят дипломатически източници. Събралите се в Берлин ръководители обаче дори не го удостоили с позвъняване.